Nagyvilág

Meghalt Viktor Silov, az utolsó szovjet megszállónk

Az altábornagy hagyta el utolsóként Magyarországot 1991. június 19-én. 81 éves volt.

Az rtl.hu információi szerint születésnapja előtt néhány héttel meghalt Viktor Silov. A halálhírt megerősítette Meskó János ungvári helytörténész, aki közeli barátjaként az utolsó időig tartotta vele napi szinten a kapcsolatot. Azt mondta, nagyon gyenge volt, egészsége leromlott, többek között cukorbetegséggel is küzdött. Ungvári otthonában, szerdáról csütörtökre virradó éjjel hunyt el. Viktor Silov május 16-án ünnepelte volna 82. születésnapját, április 14-én, az ortodox nagypénteken helyezik végső nyugalomra Ungváron. Felesége és fia mellé temetik.

Meskó János szerint két éve, a szovjet kivonulás 30 éves évfordulójára dokumentumfilmet, interjúkat készítettek vele, de a köztudatból már kikopott szimbolikus figurája, elfeledkeztek róla. A helytörténész azt mondta, az utolsó férfi a családban, aki a Silov nevet viseli, az unoka, aki most is a fronton van, az altábornagy nem akarta kimenteni a hadkötelezettség alól. Ezt neki azzal magyarázta, hogy több tízezer ukrán szülő szenved attól, hogy fiaik harcolnak, ő maga is három háborúban vett részt, tudja, ez mit jelent.

A magyar Wikipédia szerint Viktor Jehorovics Silov középiskolásként határozta el, hogy katona lesz, de a katonai főiskola elvégzése mellett matematika- és fizikatanári végzettséget is szerzett. Szolgált, Csehszlovákiába, Kazahsztánban, Mongóliába. 1988-ban nevezték ki az ideiglenesen Magyarországon állomásozó Déli Hadseregcsoport parancsnok-helyettesévé, majd két év múlva, 1990 decemberében a parancsnokává. A szovjet csapatkivonás zárásaként, 1991. június 19-én. elköszönt Annus Antal altábornagytól, majd gyalog lépte át a szovjet–magyar határt és civilben, diplomata útlevéllel. Az altábornagy hagyta el utolsóként Magyarországot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik