Nagyvilág

Lengyel nagykövet: Meglepődtünk Szijjártó moszkvai és minszki tárgyalásain

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor
A lengyel-magyar kapcsolatok hagyományait, a magyar kormánnyal kialakított kommunikáció erősségét hangsúlyozta szerdán Sebastian Keciek Budapestre akkreditált lengyel nagykövet, de valójában számos érzékeny pontot érintett a kétoldalú viszonyban és az ukrajnai háború kapcsán. Lengyelország elsősorban Szijjártó Péter moszkvai és minszki tárgyalásain lepődött meg az elmúlt napokban.

Lengyelország meglepődött azon, hogy a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter Minszkben és Moszkvában tárgyalt az elmúlt napokban, hetekben – jelentette ki szerdán este Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Keciek a Waclaw Felczak Alapítvány városligeti rendezvényén, ahol Mitrovits Miklós polonista kérdezte. A nagykövet szerint a magyarországi diplomáciai közösség más tagjai is meglepődtek Szijjártó oroszországi és fehéroroszországi tárgyalásain. Utóbb kérdeztük a Kecieket erről, mire azt hangsúlyozta: nem bírálni akarta a magyar külügyminisztert, csak meglepték ezek a lépések. (Szijjártó a márciusi minszki látogatása után szerdán fogadta fehérorosz kollégáját, a Budapesten tartózkodó Szjarhej Alejnyiket.)

A diplomata azt mondta, hogy egy éve nagyon nehéz körülmények között vette át a budapesti lengyel nagykövetség irányítását. „Elődeimnek, mindannyiuknak könnyebb helyzete volt” – fogalmazott. Ezzel kapcsolatban

elismerte, hogy a lengyel-magyar kapcsolatok „lehűltek” az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése, azaz tavaly február 24. óta.

Ugyanakkor szerinte évszázados hagyományai vannak a lengyel-magyar barátságnak, és ezekre a szilárd alapokra lehet építeni a jövőben is. Ráadásul az együttműködés bizonyos területeken, így még a Visegrádi Négyek között is folytatódik. Amikor a történelmi hagyományokra hivatkozott, azt emelte ki, hogy bár a második világháborúban ellentétes oldalon állt a két ország, de a személyes, emberi kapcsolatok ekkor is segítettek.

Azt is elmondta, hogy Magyarország nem használja ki az Egyesült Államok által támogatott kelet-közép-európai Három Tenger Kezdeményezésben rejlő lehetőségeket. Hiszen szerinte lengyel, horvát, román kikötőkön keresztül a csökkenőben lévő magyar gázfogyasztást is fedezni lehetne. Ezt annak kapcsán mondta, hogy a magyar energiarendszer jelentős mértékben függ az orosz importtól, és egy kérdés arra vonatkozott, hogy ezt hogyan lehetne csökkenteni.

Keciek elmondta, hogy amikor ideérkezett, túl voltunk a 2022. áprilisi országgyűlési választáson. Varsó ekkor azt hitte, módosul a kampányban hangoztatott magyar kormányálláspont Ukrajnával kapcsolatban, de nem így történt.

Kęciek folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy ő csak információkat ad át a magyar kormánynak, és nem ítélkezik, nem alkot véleményt. Ugyanakkor mind a fórumon, mind utána megerősítette a 24.hu-nak, hogy a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki személyesen is tárgyalt több ország vezetőjével az Ukrajna elleni orosz agresszió előtt, 2021 novemberében, decemberében. E megbeszélések során – melyek némelyikén Keciek személyesen is részt vett –

Morawiecki felderítési jelentésekre hivatkozva Budapestet is figyelmeztette, hogy orosz támadás várható Ukrajna ellen.

A nagykövet kitért arra is, a pandémia megmutatta, hogy a regionális együttműködések sokkal inkább felértékelődtek, mint az olyan egzotikus államokkal való kapcsolatok, mint a belső-ázsiai volt szovjet köztársaságokkal folytatott magyar tárgyalások. Keciek kiemelte: a V4-ek belső kereskedelme ma már nagyobb, mint a német-amerikai kereskedelmi forgalom. Tehát a V4-ek kapcsolatait tovább kell fejleszteni, folytatta, elismerve, hogy az orosz-ukrán háború miatt az együttműködés intenzitása csökkent. Azt is hozzátette azonban, hogy ezek a kapcsolatok most még mindig intenzívebbek, mint 10-12 évvel ezelőtt, amikor Magyarországon tartózkodott.

A diplomata egy kérdésre elmondta, Varsó azt szeretne, hogy a mostani háború úgy érjen véget: Moszkva kivonul az általa megszállt ukrán területekről. Ebben teljes az egyetértés köztük és Novák Katalin magyar köztársasági elnök között – jegyezte meg Keciek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik