A következő élő közvetítés része A Kreml szörnyűnek nevezte az ukrán hadifogoly lefejezéséről készült videót

Kijev az Iszlám Államhoz hasonlította Oroszországot

MTI/EPA/Pool/Samil Zumatov
MTI/EPA/Pool/Samil Zumatov

Ukrajna az Iszlám Államhoz hasonlította Oroszországot, miután egy állítólagos ukrán hadifogoly lefejezését rögzítő videó terjedt el az interneten szerdán. Az ukrán vezetés felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot(ICC), hogy mihamarabb vizsgálja ki a történteket.

A nyilvánosságra hozott felvételen az látható, ahogy egy katonai egyenruhát viselő férfi először maga alá gyűr, majd lefejez egy sárga karszalagos férfit.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében közölte: „Abszurd, hogy Oroszország – amely rosszabb, mint az ISIS (Iszlám Állam) –, elnökölhet az ENSZ Biztonsági Tanácsában”. Elmondása szerint az „orosz terroristákat ki kéne ebrudalni Ukrajnából”.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes arra kérte az embereket, hogy egészen addig, amíg a bűnüldöző szervek hivatalosan nem állapítják meg a katona kilétét, ne fedjék fel személyazonosságát. Arra kérte továbba az internetezőket, álljanak le a videofelvétel megosztásával.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a videó borzalmas, azonban ellenőrizni kell annak hitelességét. Moszkva korábban tagadta, hogy katonáik ehhez hasonló szörnyűségeket követtek volna el a háború során.

Amit a világon senki sem tagadhat, az az, hogy milyen könnyen gyilkolnak ezek a szörnyszülöttek,

közölte videóüzenetben a felvételre reagálva Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán belbiztonsági ügynökség közölte, hogy háborús bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indított a videóval kapcsolatban.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik