Nagyvilág

Economist: Washington szövetségeseket, köztük magyar vezetőket hallgatott le

Andrew CABALLERO-REYNOLDS / POOL / AFP
Andrew CABALLERO-REYNOLDS / POOL / AFP

Az elmúlt 10 év legsúlyosabb titkosszolgálati botrányaként ír az amerikai katonai tervek szivárogtatásáról az Economist, amely szerint nem csupán a hadszíntéren várhatóak súlyos következmények, hanem a politikai kihatás is hatalmas lesz.

A hvg.hu szemléje szerint a kiszivárgott adatokból ugyanis az is kiderül, hogy az amerikai kémek a szövetségesekről is gyűjtöttek adatokat, a tengerentúli hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyiségeket is megfigyelt, de még az Atomenergia Ügynökség több tisztségviselőjét is.

A tekintélyes brit hetilap szerint lehet sejteni azt is, hogy miként zajlanak a megfigyelések. Az egyik dokumentumot például olyan jelzéssel látták el, ami arra utal, hogy a tartalom igen kényes forrásból származik. Akár úgy, hogy telefonra telepítettek poloskát, akár úgy, hogy más módon rögzítettek beszélgetéseket. Így azonban a célpontok ki tudják deríteni, hogyan szerzi Amerika az információkat.

Ami a háborút illeti, az oroszok valószínűleg több ellenlépést is tesznek, így várhatóan változtatnak a kommunikáció módszerén. Ennél is nagyobb bajban vannak viszont az ukránok, mert várhatóan heteken belül indul az offenzíva, csakhogy most már az oroszok is tudhatják, milyen állapotban vannak az ukrán dandárok, milyen fegyverzettel rendelkeznek, mennyi rakétát lőnek ki naponta.

A lap megjegyzi, arra is fel kell készülni az ügy nyomán, hogy Washington a jövőben vonakodik megosztani partnereivel a bizalmas értesüléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik