Élő Nagyvilág

Nagy árat fizethetnek az oroszok Bahmutért

Maria Senovilla / MTI / EPA
Maria Senovilla / MTI / EPA

Az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeit itt találja!

Találatok érték Donyeck belvárosát

Egy civil lakos – egy idős nő – életét vesztette, további 16 pedig megsebesült, amikor sorozatvető-támadás érte Donyeck belvárosát – jelentette ki Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója pénteken a Moszkva 24 televíziónak nyilatkozva, írja a Magyar Távirati Iroda.

Állítása szerint a támadás a fedett vásárcsarnok környékét érte. Előző nap kilenc civil vesztette életét, hét pedig megsebesült, amikor amerikai HIMARS sorozatvetők srapneltöltetű rakétái robbantak fel egy donyecki járműtelep felett.

Tűzszünetet javasolt a pápa

Kéthetes tűzszünetet kihirdetését javasolta Ferenc pápa az ukrajnai háborúban szemben álló felek között a katolikus és ortodox húsvét és nagyhét ünneplésének idejére – közölte Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének elnöke pénteken a TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökséggel a katolikus egyházfővel folytatott személyes beszélgetésre hivatkozva.

Tiziana FABI / AFP Ferenc pápa nagypénteken, az Úr passiójának szentmiséjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. április 7-én,

„Jövő héten lesz a katolikus húsvéthét, majd ortodox húsvéthét következik. A pápa most közölte velem, hogy ennek tiszteletére azt javasolja: az ukrajnai különleges hadművelet területén két hétre álljon le minden katonai cselekmény a katolikus és az ortodox húsvét hetére. Vagyis  vasárnaptól kezdve két héten át ne legyenek támadások, mindenki hagyja abba az egymásra való lövöldözést, és hirdessenek fegyverszünetet” – mondta Szevasztyjanov.

A katolikus egyház idén vasárnap, április 9-én, míg az ortodox keresztények egy héttel később, április 16-án ünneplik a húsvétot.

Ukrán kormányzói hivatal: az oroszok lövik Herszon megyét

Az orosz erők tüzérséggel lőtték a dél-ukrajnai Herszon megyét, eltaláltak egy lakóházat Sztanyiszlav településen, a támadásban megsérült egy harmincéves nő, egy tízéves kislány és egy hároméves kisfiú – közölte pénteken a megye kormányzói hivatalának tájékoztatása alapján az MTI.

A hivatal jelentésre szerint az elmúlt nap alatt az orosz erők 46 alkalommal 258 különböző fajta lövedékkel lőtték a megyeszékhelyet, Herszont és a régiót. Előző nap hét civil lakos sérült meg a támadásokban. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy pénteken az ukrán erők lelőttek egy Szu-25-ös orosz csatarepülőgépet a Donyeck melletti Marjinka településnél.

Az ukrán katonai vezetés pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg embervesztesége Ukrajnában meghaladta a 177 ezret. Az ukrán erők egyebek mellett eddig több mint 300 orosz repülőgépet, 3633 harckocsit és 2722 tüzérségi rendszert semmisítettek meg.

Az orosz ortodoxok szerint kéthetes tűzszünetet javasol a pápa

Kéthetes tűzszünetet kihirdetését javasolta Ferenc pápa az ukrajnai háborúban szemben álló felek között a katolikus és ortodox húsvét és nagyhét ünneplésének idejére – közölte Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének elnöke pénteken a TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökséggel a katolikus egyházfővel folytatott személyes beszélgetésre hivatkozva.

“Jövő héten lesz a katolikus húsvéthét, majd ortodox húsvéthét következik. A pápa most közölte velem, hogy ennek tiszteletére azt javasolja: az ukrajnai különleges hadművelet területén két hétre álljon le minden katonai cselekmény a katolikus és az ortodox húsvét hetére. Vagyis  vasárnaptól kezdve két héten át ne legyenek támadások, mindenki hagyja abba az egymásra való lövöldözést, és hirdessenek fegyverszünetet” – mondta Szevasztyjanov.

A katolikus egyház idén vasárnap, április 9-én, míg az ortodox keresztények egy héttel később, április 16-án ünneplik a húsvétot.

Szevasztyjanov korábban azt állította, hogy a katolikus egyházfő kész közvetíteni mind az ukrajnai konfliktus, mind pedig a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor ügyének rendezése ügyében. A kolostor sorsa körül kiéleződött a feszültség, miután az ukrán vezetés felszólította a Moszkva és követői által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyházat (UPC), hogy szerzetesei hagyják el a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett épületegyüttest, vagy pártoljanak át a rivális, a kijevi vezetés támogatásával létrehozott Ukrajnai Ortodox Egyházhoz (PCU).

(MTI)

Újabb orosz topmenedzser ölte meg magát

Egy újabb orosz cégvezető halt meg gyanús körülmények között: ezúttal a Yakutsenergo igazgatóhelyettesének, Igor Szkurkovnak a holttestét találták meg egy orosz fogdában, állítólag öngyilkos lett. A menedzsert vesztegetés gyanúja miatt vették őrizetbe nem sokkal korábban.

Több mint 10 ezren hagyták el Ukrajnát Magyarország irányában

Az ukrán-magyar határszakaszon 6186-an léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4211-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, azaz összesen 10.397-en érkeztek a háború sújtotta országból – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Vonattal 26 ember – köztük 16 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

Nagy árat fizethetnek az oroszok Bahmutért

Oroszország az összes erejét Bahmut városának elfoglalására összpontosítja, de az ukrán csapatok a túlerő és a rendkívül nehéz helyzet ellenére is kitartanak – mondta el a kelet-ukrajnai katonai parancsnokság szóvivője, Szerhij Cserevatyi a Reutersnak, aki szerint Moszkva érhet el taktikai sikereket, de nagy árat fizetnek érte.

A brit védelmi minisztérium szokásos napi jelentése is a kelet-ukrajnai kisvárossal foglalkozik. Szerintük az orosz erők nagy valószínűséggel a városközpontban vannak már és elfoglalták a Bahmutka folyó nyugati partját is. A város védőit ellátó ukrán utánpótlási útvonalat is fenyegetik az oroszok.

Olvasói sztorik