Nagyvilág

Imádkozókra csapott le az izraeli rendőrség a jeruzsálemi Sziklamecsetnél

Az izraeli rendőrség szemtanúk szerint szerdára virradóra több tucat hívőt támadott meg a jeruzsálemi Sziklamecset területén – számolt be szemtanúkra hivatkozva a Reuters és más hírszolgáltatók. Az izraeli rendőrség közölte, az akcióra rendbontás miatt került sor.

A történtek tiltakozást váltottak ki szerte a megszállt Ciszjordániában, Gázából pedig kilenc rakétát lőttek ki Izraelre az izraeli hadsereg szerint.

A Palesztin Vörös Félhold szerint hét palesztin sérült meg gumilövedékektől és verésektől az izraeli rendőrséggel folytatott összecsapásokban. Közleményükben állították, hogy az izraeli erők akadályozták a mentősöket, hogy eljussanak a sérültekhez.

Az izraeli rendőrség közleményben azt írta: kénytelen volt behatolni az épületbe, miután maszkot viselő rendbontók állítólag pirotechnikai eszközökkel, husángokkal és kövekkel felszerelkezve bezárkóztak a mecsetbe. A közlemény szerint egy izraeli rendőr megsebesült a lábán.

Palesztin csoportok elítélték a hívők elleni izraeli támadásokat, amelyeket bűncselekménynek minősítettek. Jordánia és Egyiptom külön nyilatkozatban ítélte el az eseményeket.

Az Izrael által évtizedek óta megszállva tartott Ciszjordániában és Jeruzsálemben az elmúlt évben megszaporodott az erőszak, és félő, hogy a feszültségek most tovább fokozódhatnak, minthogy a muszlim szent hónap, a ramadán, a zsidó pészah és a keresztény húsvét az idén időben egybeesik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik