Nagyvilág

Baleset érhetett egy atombombát egy hollandiai légibázison

Balesetben sérülhetett meg egy holland légibázison tárolt amerikai atombomba, derült ki egy hétfőn közzétett jelentésből.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) honlapján közzétett riport szerint a birtokukba került egy felvétel, melyen az látszik, hogy több amerikai katona vizsgál egy láthatóan sérült B61 típusú gravitációs bombát. Úgy tűnik, hogy a bomba hátsó részben egy ütközés következtében deformálódhatott, az így keletkezett látszólagos lyukat pedig rózsaszín ragasztószalaggal fedték le, írja a Guardian.

FAS

Elég véletlenszerű volt, hogy ez a fotó napvilágot látott, ugyanis elsőként egy prezentációban tűnt fel, amit diákmunkára jelentkezők mutattak be az új-mexikói Los Alamosban, az ország egyik legjelentősebb nukleáris létesítményében, a két első atombomba elkészítésének színhelyén. Hogy a kép miként került a birtokukba, arról nincs információ.

A felvételről ezen kívül túl sok mindent nem lehetett tudni, de a szakértők beazonosították, hogy a hollandiai Volkel légibázison készülhetett 2022 végén, amely egyike a hat európai bázisnak, ahol összesen 100 B61 típusú nukleáris gravitációs rakétát tárolnak az Amerikai Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében.

Hans Kristensen, a jelentős vezető szerzője azt írta, fontos kiemelni, hogy nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép valóban a Volkel légibázison készült, hogy a B61 formájú bomba valódi-e (vagy csak gyakorlófegyver), illetve hogy a keletkezett sérülést baleset okozta-e (vagy szimuláció).

Hozzátette, ha ugyanakkor beigazolódnak a feltételezéseik, akkor ez lehet az első dokumentált eset Európában, hogy egy nukleáris fegyvert baleset ér egy légibázison.

A nukleáris fegyvereket ért baleseteket – vagy incidenseket, ahogy a szakzsargonban hivatkoznak az ilyen típusú eseményekre – jellemzően titokban tartják. Az amerikai légierő európai képviselete megerősíteni és cáfolni sem tudta az értesüléseket, ahogy a Los Alamos National Laboratory sem kívánt nyilatkozni.

A B61 az egyetlen taktikai atombomba az amerikai fegyverarzenálban. Összesen 100-at tárolnak belőlük Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Törökországban. Jelenleg is amerikai tulajdonban állnak, de hat NATO-tagállam, az öt tároló ország és Görögország légierőjét kiképezték a használatukra. Ehhez viszont ellenséges támadás esetén az Amerikai Egyesült Államok, a NATO-tagállamok és a brit miniszterelnök jóváhagyására is szükség lenne.

Az USA 2021 végén készítette el a modernizált B61-12 nukleáris gravitációs bombájának első gyártási egységét, amely a több mint 50 éve szolgálatban lévő ikonikus B61 jelenlegi, elöregedő modelljeit hivatott leváltani. A tömeggyártása ennek a modellnek már el is kezdődött, az első darabok pedig már meg is érkeztek belőle Európába.

Kapcsolódó
Itt érdemes megbújni atomtámadás idején
Számítógépes modellen mutatták be, hogyan élhetünk túl egy atomkatasztófát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik