Tech

Itt érdemes megbújni atomtámadás idején

Mark Garlic / Science Photo Library via Getty Images
Mark Garlic / Science Photo Library via Getty Images

Nem mindennapi kísérletbe fogtak a nicosiai egyetem tudósai, akik egy számítógépes modell segítségével megállapították, mik a legbiztonságosabb rejtekhelyek egy esetleges atomtámadás esetén – írja a Gizmodo.

A szimuláció szerint egy átlagos városban ledobott 750 kilotonnás robbanófej tűzgömbje nagyjából 800-1000 méteren belül mindent elpusztítana, amit csak ér. A detonációt követő 10 másodpercen belül a robbanás a földfelszínen közel 5 kilométeres sugarú lökéshullámot hozna létre, ami akár a gyengébb építésű házakat, épületeket is elsöpörheti.

A betonépületek itt nagyrészt sértetlenek maradnának, azonban nem feltétlenül élné túl mindenki, aki azokban tartózkodik.

Ennek oka, hogy a kisebb helyiségekben felerősödhet a lökési sebesség: a legrosszabb rejtekhely ezért az ablakok, ajtónyílások és folyosók közvetlen közelében van. Ennél sokkal jobb választás, ha a feljebb említett nyílásoktól távol eső helyiségek sarkaiban bújunk meg, például a robbanás felé néző falak mentén.

Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című film után nyilván az is sokaknál felmerült, hogy egy hűtő belsejében tényleg nagyobb esélyünk van-e a túlélésre. Ugyan a ciprusi egyetem kutatása erre nem tértek ki a szimuláció részeként, a tudósok közül sokan nem bíznak a film ezen jelenetének tudományos hitelességében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik