A következő élő közvetítés része Súlyos problémát okoz az alkohol az orosz hadseregben

Atomháborúra figyelmeztet Kocsis Máté a rádióban

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Minél több ország vonódik bele az ukrajnai háborúba, annál nagyobb iramban haladunk egy világháború felé – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szerinte ha világháború lesz, akkor az atomháború lesz – emelte ki az elmondottakból az MTI.

Kocsis Máté a kormánypártok nevében közölte: az utolsó lehetőségig fognak azért küzdeni, hogy a béke és a tárgyalások kikényszerítése felé menjenek a dolgok, ne a háborús eszkaláció, ne a fegyverszállítások és ne a halottak számának növekedése felé. A „magyar baloldal” szerinte nem ilyen, mert ők nem támogatták a fideszes „békepárti határozati javaslatot” a parlamentben. Kocsis úgy véli, ők a magyar érdekekkel szemben egy háborúpárti érdekcsoportot képviselnek, ahogy azt szerinte már a tavalyi országgyűlési választások idején is tették, az orosz-ukrán háború kitörése óta pedig – közölte a frakcióvezető – egyértelműen „háborús retorika mentén” politizálnak.

A „magyar baloldal” Kocsis magyarázata szerint „azt a feladatot kapta dollárért cserébe, hogy a háborúpárti álláspontot képviselje Magyarországon, mert ez az amerikai érdek”. A frakcióvezető szerint máskülönben az európai országok jelentős része is ebbe az irányba tart.

A fideszes politikus úgy látta, Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa kiszélesedett, a nyugati hatalmak pedig ahelyett, hogy erejüket, befolyásukat és katonai fölényüket a béke vagy az azonnali tűzszünet kikényszerítésére használnák, egyre nagyobb hatásfokú és erősebb fegyverek szállításával egyre jobban belesodródnak a háborúba.

Lépésekre vagyunk attól, hogy nyugat-európai, vagy a konfliktustól nyugatra lévő országok katonákat is küldjenek Ukrajna területére, a mi álláspontunk szerint éppen ez az, amit el kellene kerülni

– ismételte Kocsis lényegében Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjús, kijelentéseit, amelyek még a Kremlben is nagy port kavartak. Sőt a Párbeszéd még azt is kilátásba helyezte, hogy rémhírterjesztésért feljelentést tesz a miniszterelnök ellen.

Úgy azért nehéz békepártinak lenni, hogy fegyverszállításokat követelnek, a háborús retorikát használják katonák küldésére – folytatta a magyar parlamenti ellenzékre vonatkozó kommentárját a kormánypárti frakcióvezető, aki szerint ez szinte feloldhatatlan politikai ellentétet okoz a kormánypártok és a „baloldal” között.

Svédország NATO-csatlakozásáról azt mondta, ebben a kérdésben később hoznak döntést, hogy mikor, arra nem tért ki.

A magyar kormány elkötelezett a svéd csatlakozás mellett, a kormánypárti frakció azonban továbbra is megosztott a kérdésben, de megpróbálják rendezni a konfliktust – értelmezte a helyzetet Kocsis Máté.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik