Nagyvilág

89 nap után hazament önkéntes száműzetéséből Jair Bolsonaro

EVARISTO SA / AFP
EVARISTO SA / AFP

Brazília korábbi elnöke hazautazott az Amerikai Egyesült Államokból, ahol önkéntes száműzetését töltötte az év eleje óta, írja a BBC.

Jair Bolsonaro egy kereskedelmi járattal repült Floridából Brazíliavárosba. A politikus azt követően hagyta el Brazíliát, hogy szavazói megostromolták a Kongresszust január 8-án. Ellene is nyomoznak, hogy vajon ő volt-e a lázadók felbujtója.

A volt brazil elnök összesen 89 napot töltött Amerikában. Landolásakor a megszokottnál is szigorúbb biztonsági ellenőrzéseket tartottak a reptéren.

Az O Globo című lap tudósítása szerint gépe helyi idő szerint reggel 6 óra 37 perckor szállt le Brazíliavárosban, és állítólag több rendőr fogadta, mint amennyi támogatója volt jelen a helyszínen. Ők viszont nagyon lelkesek voltak, és azt skandálták:

legenda!

Beszélni nem tudtak vele, mert Bolsonaro rögtön a Liberális Párt központjába sietett.  A párt szeretné, ha Bolsonaro mellettük kampányolni a jövő évi önkormányzati választásokon, de a volt elnök korábban arról beszélt, nem szeretné vezetni az ellenzéket Luiz Inácio Lula da Silva jelenlegi elnökkel szemben.

Kapcsolódó
„Megpróbáltak élve eltemetni, de itt vagyok” – Lula visszatérése a brazil elnöki székbe vörösre rajzolta Latin-Amerikát
Távozni kényszerül az elnöki székéből Bolsonaro. A populista elnököt az országot korábban két cikluson keresztül vezető baloldali ikon, Lula da Silva utasította maga mögé, aki ellenséges politikai-, és kedvezőtlen gazdasági környezetben próbálja megismételni múltbéli sikereit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik