A következő élő közvetítés része Orosz figyelmeztetés: Svédország legitim célponttá vált a NATO-csatlakozás miatt

Zelenszkij: Washington megosztottsága befolyásolhatja a háború kimenetelét

Interjút adott az AP-nek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Ebben többek között arról beszélt: aggodalomra ad okot, hogy a háborút befolyásolhatja a washingtoni politikai erő változása. Zelenszkij úgy fogalmazott:

Biztosan megérti az Egyesült Államok, ha nem segítenek tovább, nem fogunk győzni.

A hírügynökség összefoglalója szerint az elnök tudatában van, hogy Ukrajna harci sikerei nagyrészt a nemzetközi katonai támogatásnak köszönhetők, különösen pedig az Egyesült Államok és Nyugat-Európa által adott segítségnek. Az Egyesült Államokban azonban egyesek – köztük Donald Trump, a 2024-es választások lehetséges elnökjelöltje – kétségbe vonják, hogy Washingtonnak kell-e továbbra is több milliárd dolláros katonai segélyeket nyújtania Ukrajna számára.

Ron DeSantis floridai kormányzó, a republikánus párt lehetséges elnökjelöltje az amerikai félidős választások éjszakáján, 2022. november 8-án.

Trump várható republikánus kihívója, Ron DeSantis floridai kormányzó szintén azt sugallta, hogy Ukrajna védelme az Oroszországgal folytatott „területi vitában” nem jelentős amerikai nemzetbiztonsági prioritás. DeSantis később ezt a kijelentését visszavonta, miután a konzervatív párton belül bírálatokat kapott miatta.

Zelenszkij az interjúban nem említette sem Trump, sem más republikánus politikusok nevét.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik