Nagyvilág

Új generációs kémműholdat helyezett üzembe Izrael

Israeli Ministry of Defence / AFP
Israeli Ministry of Defence / AFP

Izrael szerdán elindította az Ofek kémműholdjának új változatát – írja a Reuters. A zsidó állam azt állítja, ez megerősíti az éjjel-nappali regionális megfigyelés lehetőségét. Az ország ezzel együtt az Iránnal való esetleges leszámolásra is felkészül – teszi hozzá a nemzetközi hírügynökség.

Az állami tulajdonú Israel Aerospace Industries (IAI) által gyártott Ofek-13 a legújabb a helyben gyártott műholdak sorozatában. Az elsőt még 1988-ban állítottak pályára.

A hírszerző műholdat magát Shavit rakétával lőtték a Földközi-tenger fölé, és nyugati irányú pályára állították. Izrael a szokásos elővigyázatosságból döntött így, hogy meghibásodás esetén nehogy véletlenül érzékeny technológiák kerüljenek ellenségesnek tekintett közel-keleti országok kezébe.

Az Ofek-13 a legfejlettebb a maga nemében, egyedülálló radaros megfigyelési képességekkel rendelkezik, és bármilyen időjárási vagy látási viszonyok között lehetővé teszi a hírszerzést

– közölte Boaz Levy, a kémműholdat fejlesztő IAI vezérigazgatója.

Kiemelt képünkön az izraeli védelmi minisztérium által 2020. augusztus 25-én kiadott, dátum nélküli műholdfelvétel látható, amelyet még az Ofek-16 kémműhold készített a Szíriában található ókori római városról, Palmüráról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik