A következő élő közvetítés része Orosz figyelmeztetés: Svédország legitim célponttá vált a NATO-csatlakozás miatt

Az oroszok után már az amerikaiak sem szolgáltatnak több adatot az atomfegyvereikről

NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP
NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP

Az Egyesült Államok közölte Oroszországgal, hogy felhagy a nukleáris fegyverkészleteiről szóló részletes adatcserével – tudatta a Fehér Ház. Mindez válasz arra, hogy Oroszország már februárban felfüggesztette részvételét az Új START nukleáris leszerelési szerződésben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan nem lépett ki a szerződésből, jóllehet, annak felfüggesztése veszélybe sodorja a kölcsönös amerikai-orosz nukleáris fegyverzetellenőrzés folytatását.

Az Egyesült Államok és Oroszország együttesen a világ nukleáris robbanófejeinek közel 90 százaléka fölött diszponál. Ez a mennyiség a Föld többszöri elpusztításához is elegendő lenne. Mint ismert, az Új START szerződés tovább korlátozta a két ország által telepített stratégiai nukleáris robbanófejek számát.

Oroszország nem teljesítette egészében a megállapodást, és nem hajlandó megosztani azokat az adatokat, amelyek kétévenkénti átadásáról az Új START keretében megállapodtunk

– fogalmazott kedden John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, aki ezzel indokolta a sajtónak, miért állítja le az adatszolgáltatást Oroszország után az USA is. Kirby világossá tette, hogy az adatokat csak akkor osztják meg újra, ha Oroszország is hajlandó lesz erre.

A 2010-ben aláírt és 2026-ban lejáró Új START megállapodás értelmében Moszkva és Washington legfeljebb 1550 stratégiai nukleáris robbanófejet, 700 szárazföldi és tengeralattjáróra szerelhető rakétát, valamint ezek célba juttatására szolgáló bombázókat telepíthet. A szerződésben foglalt „kétévenkénti adatcsere” keretében Moszkva és Washington nyilatkozatot tesz a telepített stratégiai hordozóeszközökről, hordozórakétákról és robbanófejekről, beleértve a háromféle – légi, tengeri és szárazföldi – hordozóeszközre telepített robbanófejek számát.

A szerződés, amelyet még Barack Obama és Dmitrij Medvegyev akkori elnökök 2010-ben írt alá, átfogó helyszíni ellenőrzéseket is lehetővé tett az USA és Oroszország számára. A koronavírus-világjárvány miatt azonban 2020 óta szünetelnek ezek az ellenőrzések. Az újraindításukról szóló tárgyalásoknak 2022 novemberében kellett volna megtörténniük, de Oroszország hirtelen lemondta ezt, az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásra hivatkozva.

Az idén februárban Oroszország hivatalosan felfüggesztette részvételét a szerződésben. Putyin kijelentette, hogy lépése nem jelent kilépést a megállapodásból, azaz Oroszország egyelőre továbbra is tartani kívánja magát a nukleáris fegyverek tekintetében megállapított felső határértékekhez. A Fehér Ház, amely korábban a szerződés többszöri megsértésével vádolta Oroszországot, és közölte, hogy Oroszország döntése „jogilag érvénytelen”, illetve újabb jogsértésnek nevezte a nukleáris fegyverekre vonatkozó adatok visszatartását.

(Al Jazeera)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik