Nagyvilág

Elhalasztotta franciaországi látogatását III. Károly király a nyugdíjreform elleni tiltakozások miatt

Daniel LEAL / POOL / AFP
Daniel LEAL / POOL / AFP

Elhalasztották III. Károly király párizsi látogatását a Franciaország-szerte zajló, tömeges tüntetések miatt – közölte a francia elnöki hivatal.

A Guardian az Élysée-palota közleményére hivatkozva arról ír, hogy a látogatás elhalasztásáról szóló döntést a francia és a brit kormány hozta meg, miután Emmanuel Macron és III. Károly péntek reggel telefonbeszélgetést folytatott a kormányellenes tömegtüntetésekről.

A francia elnöki hivatal reméli, hogy a királyt „baráti kapcsolatainknak megfelelő körülmények között fogadhatják”, és hogy a látogatásnak „a lehető leghamarabb” sikerül új időpontot találni. Gérald Darmanin francia belügyminiszter péntek reggel még arról tájékoztatott, hogy az erőszakba torkolló demonstrációk ellenére készen állnak III. Károly fogadására, aki az eredeti tervek szerint vasárnap érkezett volna Franciaországba.

III. Károly március 26. és 29. között utazott volna Franciaországba, amely uralkodóként az első külföldi útja lett volna.

Mathieu Obry és Yvan Fort szakszervezeti vezetők a héten úgy nyilatkoztak a Sud-Ouest című napilapnak, hogy III. Károly király látogatása kifejezett „célpontja” lesz a további demonstrációknak. Pascal Mesgueni, a CFTC szakszervezet egyik képviselője a bordeaux-i városi közlekedési társaságnál azt mondta, hogy a brit uralkodó biztosan nem tud majd a bordeaux-i villamoson utazni, ahogyan azt eredetileg tervezte.

A francia kormány nyugdíjreformja elleni csütörtök esti utcai tüntetéseken 441 rendőr és csendőr megsérült a demonstrálókkal kialakult összetűzések során, és országszerte 457 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok.

Franciaországban hónapok óta zajlanak tüntetések Emmanuel Macron hőn áhított nyugdíjreformja ellen, melynek értelmében 62-ről 64 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár. A tegnapi nap során több millióan tiltakoztak a reform ellen.

Kapcsolódó
„Ha ezzel el kell fogadnom a népszerűtlenséget, vállalom” – sokba kerülhet Macronnak a nyugdíjkorhatár-emelés
Emmanuel Macron hőn áhított nyugdíjreformja megvalósulhat ugyan, ám a sikert beárnyékolja, hogy franciák milliói tüntetnek az utcákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik