A következő élő közvetítés része Zelenszkij az ostromlott Bahmut melletti frontra látogatott

Máris kárpótolták Szlovákiát az Ukrajnának átadott MiG-ekért

Pár nappal ezelőtt jelentette be a szlovák kormány, hogy átadja Ukrajnának mind a 13 darab MiG-29-es vadászgépét, most pedig az is kiderült, hogy mit kap érte cserébe. Ahogy a G7 cikkében szerepel: a szlovákiai sajtó Jaroslav Nad’ védelmi miniszterre hivatkozva azt írta, az ország 12 darab AH-1Z Viper csatahelikoptert kap az Egyesült Államoktól.

Cpl. Preston REED / US MARINE CORPS / AFP

Bár Szlovákia nem ingyen jut hozzá a Bell vállalat által gyártott forgószárnyasokhoz, de Nad’ szerint rendkívül előnyös üzletről van szó: 340 millió dollárt kell fizetni, miközben piaci áron a teljes csomag értéke mintegy egymilliárd dollár. Nemcsak a helikoptereket kapja meg ugyanis Szlovákia, hanem a pilóták és a földi kiszolgáló személyzet képzését, valamint az alkatrészellátást is biztosítja az Egyesült Államok.

Továbbá fegyvereket is, például Hellfire páncéltörő rakétákat, hiszen ennek a helikopternek a legfőbb szerepe a földi csapatok támogatása, ehhez pedig erős fegyverzetre van szükség. Az amerikai helikopterek így nyilvánvalóan nem a MiG-eket fogják helyettesíteni. Az utóbbiak kivonásáról egyébként már évekkel ezelőtt döntés született, és a folyamatot felgyorsította, hogy az ukrajnai háború miatt lényegében ellehetetlenült a szovjet eredetű gépek szervizelése. Szerepüket jövőre amerikai F-16-osok fogják átvenni – írja a G7.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik