Nagyvilág

Andrew Tate újabb harminc napig rács mögött marad

Daniel MIHAILESCU / AFP
Daniel MIHAILESCU / AFP

Április végéig őrizetben marad Andrew Tate és fivére, Tristan, miután a román bíróság szerdán a fogva tartásuk meghosszabbításáról döntött az ügyészség kérésére – írja a Reuters.

Az amerikai és brit kettős állampolgársággal rendelkező Tate-fivérek és két romániai nő még tavaly december 29-én került őrizetbe Romániában. Az ügyészség emberkereskedelem, nemi erőszak és nők szexuális kizsákmányolása céljából működtetett bűnszervezet létrehozásának gyanúja miatt nyomoz ellenük. A gyanúsítottak mindent tagadnak.

A szerdai hosszabbítás immár a negyedik. Pár nappal ezelőtt a román bíróság ráadásul elutasította a Tate-fivérek kérelmét, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék őket. A döntés ellen fellebbezéssel élnek.

Az ügyészség érvelése szerint a gyanúsítottak fogva tartását a szökés veszélye is megalapozza, illetve az, hogy szabadlábra helyezésük esetén akadályozhatnák a bizonyítási eljárást. Az ügyészség a gyanúsítottak őrizetének meghosszabbítását legfeljebb száznyolcvan napra kérhetik.

Ioan Gliga, a gyanúsítottak védője a sajtónak azt mondta, az ügyészség semmilyen újdonságot nem mutatott be, amely alátámasztaná a letartóztatás meghosszabbítását. Szerinte a büntetőeljárás indokolatlanul hosszúra nyúlik.

A védelem közölte azt is, hogy fellebbezni fognak a szerdai döntés ellen.

A Tate-fivérekkel együtt őrizetbe vett nőket gyanúsítják, hogy segítettek létrehozni a bűnszövetkezetet, melynek tagjai fiatal lányokat szexuális tartalmú videók készítésére kényszerítettek. A videókat feltöltötték az internetre, amiből a testvérpárnak jelentős bevétele származott. A hatóságok eddig hat áldozatot azonosítottak, őket Bukarest mellett, Ilfov megyében tartottak fogva.

A testvérek küzdősportot űztek, kickboxversenyeken vettek részt, de főleg a közösségi médiában hívták fel magukra a figyelmet különböző videókkal, amelyekben rendszerint luxuskörnyezetben jelentek meg, drága autókat vezettek, és a nőkön gúnyolódó tartalmakat osztottak meg, amiért ideiglenesen le is tiltották őket a platformokról.

Kapcsolódó
Ki ez az online térből kitiltott figura, a TikTok nőgyűlölő alfahímje, aki román webcames lányokat futtat?
Egy amerikai-brit influenszer és piramisjátékos, akit az erőszakos és gyűlöletkeltő üzenetei miatt mára az összes nagyobb közösségi oldal fekete bárányként kezel: Andrew Tate.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik