A következő élő közvetítés része Zelenszkij az ostromlott Bahmut melletti frontra látogatott

A konstantinápolyi pátriárka szerint az orosz ortodox egyház is felelős az ukrán gyerekek Oroszországba hurcolása miatt

A litván parlamentben egy konferencián szólalt fel szerdán I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, aki a világ ortodox keresztényeinek ökumenikus szellemi vezetője. A pátriárka beszédében kijelentette, hogy Oroszország nagyhatalmú ortodox egyháza osztozik az ukrajnai konfliktus felelősségében. Egyúttal közölte, hajlandó segítséget nyújtani Oroszország háború utáni „lelki megújulásában”.

Wassilios Aswestopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP Őszentsége I. Bartolomaiosz konstantinápolyi és ökumenikus pátriárka 2015-ben.

Bartolomaiosz pátriárka szavaiból nem nehéz kihámozni az orosz egyházfőnek, Kirill pátriárkának címzett bírálatot. Kirill pátriárka az ukrajnai orosz katonai invázió hangos támogatásával megosztotta a világ ortodox egyházait.

A konstantinápolyi pátriárka még 2019-ben azzal haragította magára Moszkvát, hogy elismerte az újonnan létrehozott ukrán ortodox egyházat, és azt mondta: az orosz hatóságok „stratégiai céljaik eszközeként használják az egyházat”.

Az egyház és az oroszországi állami vezetés együttműködött az agresszió bűnében, és osztozik a felelősségben az ebből eredő bűncselekményekért, így például az ukrán gyermekek döbbenetes elrablásáért

– idézte a Reuters a vallási vezető szavait a litván parlamentben elhangzott beszédéből.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik