Nagyvilág europoli

Per a pedofiltörvény ellen, beszáll az Európai Parlament is

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Valószínűleg Németország és Franciaország is csatlakozik az Orbán-kormány homofóbnak tartott törvénycsomagja ellen benyújtott brüsszeli keresethez.

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága kedden úgy döntött,  részt vesz az Európai Bizottság oldalán (EB) a melegek jogait sértő törvényi rendelkezések miatt Magyarország ellen indított perben, amelyben az EU Bírósága várhatóan jövőre hoz ítéletet – írja a Népszava. A szakbizottság döntése után az EP-elnök, Roberta Metsola még emelhetne kifogásokat, de a lap parlamenti forrásai ezt nem tartják valószínűnek.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában február 13-ikén jelent meg annak a keresetnek az összefoglalója, amelyben az Európai Bizottság arra kéri az EU Bíróságát, állapítsa meg: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, amikor elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és a gyermekek védelméről szóló törvénymódosításokat.

Mint korábban megírtuk, az Európai Bizottság azokat a tilalmakat, korlátozásokat kifogásolja, amelyek egyes törvénymódosításokban a gyermekek védelme érdekében a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésre, a nem megváltoztatására, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére és/vagy megjelenítésére vonatkoznak. Az ellenzék és a jogvédők már korábban jelezte, a kormány tudatosan összemosta a pedofíliát a homoszexualitással.

Az Európai Bizottság 2021. nyarán indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést alkalmazó nemzeti jogszabályok miatt. Miután a magyar hatóságok nem voltak hajlandók megszüntetni a jogsértést, a brüsszeli testület decemberben úgy döntött, hogy az ügyet az uniós bíróság elé utalja.

Néhány nappal a kötelezettségszegési eljárás megindítása után 18 uniós tagállam közös nyilatkozatot adott ki, elítélve a gyermekvédelem álcája alatt elfogadott, az LMBTIQ+ embereket diszkrimináló jogszabályi változtatásokat. A tagállamok közül eddig Belgium, Hollandia, Írország, Luxemburg és Portugália jelezte, hogy az EB pozícióit kívánja erősíteni a perben, ám a Népszava szerint a március végi határidőig Franciaország és Németország is bejelentheti közreműködését.

Kapcsolódó
„Azért jöttem el, mert nem szeretném, ha előbb-utóbb boszorkányokat is égetnénk” – a homofób pedofiltörvény ellen tüntettek
Civil szervezetek tüntetést szerveztek a Kossuth térre az ellen, hogy a parlament megszavazza az új, pedofíliaellenes törvénycsomagot, amelybe több, az LMBTQ embereket súlyosan sértő módosítás is került.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik