Mohos Márton / 24.hu
Közélet

Beperelte az Európai Bizottság Magyarországot a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt

Beérkezett az Európai Bizottságnak a gyermekvédelmi törvény néven ismert magyar jogszabálycsomaggal kapcsolatos, kötelezettégszegés megállapítása iránti keresete az Európai Unió Bíróságához – tájékoztatott az uniós bíróság kedden.

Az MTI azt írta, hogy az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerint az Európai Bizottság Magyarország ellen indított, kedden beérkezett keresetében a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépést biztosító jogszabályt, valamint azokat a tilalmakat és korlátozásokat kifogásolja, amelyek egyes törvénymódosításokban a gyermekek védelme érdekében a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésre, a nem megváltoztatására, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére és/vagy megjelenítésére vonatkoznak.

A luxemburgi székhelyű testület dönthet arról, megfelel-e az uniós jognak a sokat bírált törvény. Ursula von der Leyen, az EB elnöke korábban „szégyenletesnek” nevezte a jogszabályt.

A vitatott törvényt – mely eredetileg csak a pedofil bűncselekmények komolyabb szankcionálásáról szólt volna – az utolsó pillanatban kiegészítették egy, a szexuális kisebbségeket hátrányosan érintő módosítóval.

Ajánlott videó