Nagyvilág

Lengyelország 800 Hellfire rakétát vesz az Egyesült Államoktól

Stephanie Lecocq / EPA / MTI
Stephanie Lecocq / EPA / MTI

800 darab Hellfire rakétát vesz Lengyelország, a katonai óriásbevásárlást a lengyel honvédelmi miniszter a napokban jelentette be, miután az Egyesült Államok külügyminisztériuma is rábólintott.

Mariusz Błaszczak a hivatalos Twitter-oldalán azt írta, hogy a rakétákat a lengyel AW149 támogató helikopterekre fogják felszerelni.

Az AGM-114R2 Hellfire levegő-föld rakéták beszerzése 150 millió dollárba, azaz több mint 50 milliárd forintba kerül majd a lengyeleknek.

A The Defencepost újabb cikke szerint fegyverek mellett az Egyesült Államok szállítja Lengyelországnak a kapcsolódó alkatrészeket, a javítást és a logisztikát. Lengyelország emellett megkapja az amerikai hadsereg technikai segítségét is.

A fővállalkozó a Lockheed Martin lesz.

A katonai szaklap azt írta, hogy az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) szerint az eladás támogatja Lengyelország azon erőfeszítéseit, hogy modernizált hadsereget hozzanak létre a regionális fenyegetések ellen. Ezzel egyidejűleg a szállítandó védelmi cikkek várhatóan erősítik az Egyesült Államok, a lengyel és a szövetséges védelem közötti együttműködést.

Ez a tervezett eladás támogatja az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági céljait azáltal, hogy javítja a NATO-szövetséges biztonságát, amely a politikai stabilitás és a gazdasági fejlődés egyik ereje Európában

– írta a DSCA a rakétaüzlet kapcsán kiadott közleményében .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik