Nagyvilág

Az Iszlám Állam erősödésére figyelmeztet az amerikai katonai csúcsvezető

MANDEL NGAN / AFP
MANDEL NGAN / AFP

Az Iszlám Állam a következő hat hónapban az Egyesült Államok és más nyugati országok érdekeltségeit támadhatja Afganisztánban – közölte csütörtökön Michael Kurilla tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) parancsnoka. Az amerikai katonai csúcsvezető az Afghanistan International beszámolója szerint hozzátette:

 rohamosan növekszik az Iszlám Állam képessége, hogy Ázsiában vagy akár Európában is műveleteket hajtson végre.

Michael Kurilla erről az amerikai szenátus előtt beszélt csütörtökön. Értékelése szerint a terrorszervezet a közeljövőben nem lesz képes terrortámadásokat végrehajtani amerikai földön, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy külföldön élő amerikaiak százai vannak kitéve a csoport támadásainak.

Kurilla tábornok elismerte, hogy a külföldi csapatok Afganisztánból való kivonása után az amerikai erők ritkán hajtottak végre terroristák elleni műveleteket Afganisztánban. Az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt azt is elmondta: Washington hírszerzési képessége Afganisztánban drasztikusan csökkent a 2021. augusztusi csapatkivonások után. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a nagy magasságú megfigyelési technológiák – például a napokig és hetekig területeket megfigyelni képes drónok – potenciális teljesítményének növelésével ez a hírszerzési hiányosság pótolható.

Az Iszlám Állam fiókszervezte Afganisztánban azután kezdett el látványosan erősödni, hogy a nyugati erők kivonása után az iszlamista Taliban mozgalom vette át az uralmat az ország felett. Az Iszlám Állam más iszlamista mozgalmakhoz hasonlóan riválisnak tekinti a tálibokat. Az utóbbi időben ennek köszönetően újra megszaporodtak a gyilkos támadások az ázsiai országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik