Nagyvilág

Kémregénybe illő módon végeztek az al-Káida vezérével

SITE / AFP
SITE / AFP
A CIA hónapokon keresztül figyelte Ajmán az-Zaváhíri napi rutinját. Ugyan a házát sosem hagyta el, az erkélyre minden nap kiült olvasni, ott érte a dróntámadás.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy likvidálták az iszlamista al-Káida terrorszervezet vezetőjét. Ajmán az-Zaváhíri a 2001. szeptember 11-i merénylet óta a világ egyik legkeresettebb terroristája volt, és nyomós okai vannak annak, hogy miért csak több mint két évtized után sikerült végezni vele.

A 71 éves terroristavezér a New York-i támadást követően a Pakisztán határán húzódó hegyvonulatban rejtőzködött többedmagával, ahol szinte lehetetlen lett volna a nyomára bukkanni. A fordulópontot az hozta el, hogy az amerikai csapatok tavaly kivonultak Afganisztánból, így az-Zaváhíri úgy érezte, biztonsággal visszatérhet Kabulba.

Tévedett.

A CIA tavasszal azonosította őt a város diplomatanegyedében, ahol a családjával élt, a vesztét pedig az okozta, hogy alapos kutatómunkával kiszámíthatóvá vált az életvitele: soha nem hagyta el az otthonát, de minden nap kijárt a harmadik emeleti erkélyre olvasni.

Kivégzésére Biden azután adott parancsot, hogy az elmúlt hónapokban többször is egyeztetett a támadásról. Az elnök nyomatékosan kérte, véletlenül se legyenek civil áldozatai az akciónak. Az amerikaiak korszerű fegyverarzenálja pedig ezt is lehetővé tette.

Biden az utolsó részletig tudni akart a támadásról

Ajmán az-Zaváhíri neve a többségnek kevésbé csenghet ismerősen, mint Oszáma bin Ládené, pedig a szakértők nagy része egyetért abban, hogy őt terheli a súlyosabb felelősség a 2001. szeptember 11-i, csaknem háromezer áldozatot követelő terrorakciókért.

Kapcsolódó
Szemsebészből lett terroristavezér az al-Káida levadászott csúcsvezetője
Dróntámadás végzett Kabulban Ajmán az-Zaváhírivel. Ki volt ő, és hogyan jutott idáig?

A merénylet után együtt menekültek el Pakisztán hegyvidéki területeire, majd bin Láden 2011-es halála után átvette az al-Káida vezetését. Igaz, élőben azóta sosem láthatták őt a hívei, de videóüzenetekben rendszeresen szólt követőihez. Tudta, hogy hol intenzívebb, hol kevésbé intenzív, de folyamatos hajtóvadászat zajlik ellene, ezért rejtőzködnie kellett.

2021 nyarán az amerikai katonák kivonultak Kabulból. Az-Zaváhíri úgy gondolta, ez esélyt jelent arra, hogy újra találkozzon a családjával. Az amerikai hírszerzés először tavasszal adott jelentést arról, hogy azonosították a házat, amelyben a hozzátartozóival él. A CIA dolgozói számára ez mondhatni személyes ügy is volt. 2009-ben hét CIA-s, valamint további két ember halt meg, amikor az afganisztáni Khost amerikai bázisán öngyilkos merényletet hajtott végre egy férfi, akit azért fogadtak, mert állítólag információja volt az-Zaváhíri hollétéről.

Júniusban és júliusban Biden vezetésével többször is összeültek a hírszerzési vezetők és a kormány tagjai a Fehér Házban annak érdekében, hogy tisztázzák a részleteket. Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy van-e jogi alapja egy esetleges támadásnak. Mivel az-Zaváhíri terrortámadás kitervelője volt, és továbbra is részt vett az al-Káida vezetésében, a jogászok arra jutottak, hogy nincs akadály megölni őt.

Miközben ott ültek az-Zaváhíri házának makettje mellett, amerikai sajtóértesülések szerint az elnök arról kérdezősködött, milyen anyagból épült az ingatlan, milyen befolyással lehet az időjárás egy akcióra, és miként érhető el 100 százalékos biztonsággal, hogy ne legyen civil áldozat.

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Joe Biden amerikai elnök beszél a Fehér Ház egyik erkélyéről 2022. augusztus 1-jén Washingtonban. Biden bejelentette, hogy a hétvégén az amerikai erők légicsapást mértek Afganisztánban, amelynek során megölték az al-Kaida vezetőjét, Ajmán az-Zaváhírit.

Az elnök a kilövési parancsot az utolsó, július 25-i értekezleten adta ki. Állítólag minden tanácsadóját egyesével végig kérdezte, mit javasolnak, adjon-e engedélyt a támadásra. Mindannyian igennel feleltek.

Kiment az erkélyre, felszállt a drón

A CIA a támadást arra a megfigyelésre alapozta, hogy az-Zaváhíri minden nap kiült a lakóépület harmadik emeletének erkélyére olvasni. Jellemzően egyedül volt, és hosszú ideig tartózkodott ott, ami esélyt adott a likvidálására. Mivel az épületet soha nem hagyta el, ez volt az egyetlen reális lehetőség arra, hogy mások megsebesítése nélkül végezzenek vele.

Július 31-én, múlt vasárnap reggel az-Zaváhíri mondhatni menetrend szerint kilépett az erkélyre. 6 óra 18 perckor a CIA egyik drónja a magasból kilőtt rá két Hellfire típusú rakétát. A fegyver kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy az-Zaváhíri családját életben akarták hagyni, ahogy a sűrűn lakott utcán mindenki mást is.

A Hellfire rakétát kifejezetten precíziós lövésekre fejlesztették ki: nagyon kis mennyiségű robbanóanyag van benne, ha van egyáltalán, ugyanakkor bármit eltalál, azt azonnal megsemmisíti. Mivel hatalmas robbanással nem jár, a házban tartózkodók biztonságban maradtak az akció idejére is. Ezt később a hírszerzés egyéb forrásokból is megerősítette, de azóta a család többi tagja elköltözött az épületből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik