A következő élő közvetítés része Műholdfevételeket tettek közzé a Bahmut felrobbantott hídjairól

Németh Zsolt szerint csak az eszközökben különbözik a magyar és a lengyel hozzáállás Ukrajnához

Az ukrajnai háborút illetően nem a célok, csak az eszközök tekintetében vannak nézetkülönbségek Lengyelország és Magyarország között – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Rákóczi Szövetség alelnöke pénteken a lengyelországi Wroclawban, ahol Mátyás király mellszobrát adta át a helyi múzeumnak.

A wroclawi Óvárosháza történelmi épületében Németh Zsolt előadást is tartott.  A szoboravatás fontos esemény márciusban, amikor a Magyar-Lengyel Barátság Napját is ünneplik, és beleilleszkedik a két ország kapcsolatrendszerébe – mondta el a politikus az MTI-nek. Hunyadi Mátyást igazságos királynak nevezik, és kulcsfontosságúnak tartják Jajca várának 1463-os visszafoglalásához kapcsolódó szavait, amelyek szerint „emberekért, nem falakért harcolunk”, nem területért harcolunk – fejtette ki.

Kiemelte Mátyás királynak a sziléziai parlamentarizmus megteremtésében betöltött szerepét.

Ezen a demokratikus fundamentumon nyugszik a lengyel-magyar együttműködés is

– jegyezte meg, majd hozzátette: „az a törekvésünk, hogy a jelenlegi külpolitikai helyzet ne gyengítse a magyar-lengyel barátságot”.

Elmondta, hogy wroclawi tárgyalásai során kérdések vetődtek fel az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és partnereivel tisztázta: a lengyel és a magyar álláspont nincs ellentmondásban egymással, hiszen a két legfontosabb kérdésben egyetértenek, köztük abban, hogy Ukrajnának „egy független és integer (csonkítatlan) országnak kell lennie, amely képes megőrizni területi integritását”.

Magyarország keresi, mely területeken tudja saját eszközeivel hatékonyan támogatni Ukrajnát – tette hozzá, és kiemelte az energetikai téren, az áramellátásban, a reverz olaj- és gázellátásban, illetőleg az élelmiszerexport terén nyújtott segítséget. A NATO keretein belül pedig védelmi jellegű együttműködés is fennáll Ukrajna és Magyarország között, melynek révén ukrán katonaorvosokat és egészségügyi személyzetet képeznek ki – erősítette meg Németh Zsolt.

Másrészt Lengyelország és Magyarország Oroszországot illetően is egyetért – magyarázta.

Egyértelműen elítéljük a katonai agressziót, és fontos célnak tartjuk azt, hogy Oroszország ne jelenthessen veszélyt az országainkra, a NATO-ra, az Európai Unióra (EU) nézve

– jelentette ki. Kérdésre válaszolva kifejtette: ezt úgy lehet elérni, hogy „nagy hangsúlyt fektetünk önmagunk megerősítésére, e tekintetben is teljes egyetértés van közöttünk”.

Leszögezte: nem a célokat, csak az eszközöket illetően vannak nézetkülönbségek, például a halált okozó fegyverek ukrajnai exportja és a szankciók kérdésében. A magyar és a lengyel megközelítés a háború kérdésében „nincs ellentmondásban egymással, noha nem azonos” – fogalmazott. Ugyanakkor nagyfokú a magyar és a lengyel érdekek azonossága „a háborútól elválasztható, független kérdésekben” – húzta alá, példaként sorolva a térség fejlesztését, egyes infrastrukturális fejlesztéseket, az EU jövőjét.

Ez jó alapot teremt arra, hogy erősítsük a kétoldalú kapcsolatokat

– szögezte le.

Mátyás király Wroclawba kerülő mellszobrát Turi Török Tibor szobrász alkotta idén, az alkotást a helyi Óvárosháza gótikus dísztermében, az épület reneszánsz homlokzatú déli szárnyában helyezték el. Az épületszárny Mátyás király megrendelésére épült a 15. század végén.

Az ünnepségen részt vett Marek Natusiewicz, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet programbizottságának tagja, a szoborállítás ötletadója is. A szoboravatáson kalotaszegi népdalok csendültek fel Dajka Lilla Wroclawban élő magyar énekesnő előadásában.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik