A következő élő közvetítés része Az oroszok két évig is folytathatják a háborút a litvánok szerint

Összeállt az Ukrajnának szánt Leopard-század

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Lengyel, kanadai, norvég és spanyol hozzájárulással összeállt az első, Leopard 2A4 német gyártmányú harckocsikból álló, Ukrajnának szánt század – közölte csütörtökön Mariusz Blaszczak lengyel kormányfő-helyettes, nemzetvédelmi miniszter.

Blaszczak a sajtóértekezletén tudatta: Ukrajnába csütörtökön érkezett meg újabb tíz páncélozott harckocsi, amelyek átadását a lengyel hadsereg állományából a hét elején jelentette be.

Befejeztük az harckocsikat kezelő ukrán katonák kiképzését is, és elértük, hogy összeállt az egész, a Leopard 2A4-esekből álló század

– jelentette ki.

Mint részletezte, az összesen 14, Lengyelország által küldött Leopard mellett még 8 kanadai, 8 norvégiai és 6-10 spanyol Leopard 2A4-est szállítanak Ukrajnának “nagyon rövid időn belül”.

A tárcavezető megerősítette: Lengyelországban megkezdődött az Ukrajnába szállítandó Leopard tankok javításával és szervizelésével foglalkozó központ megalakítása. A lengyel fél arra is kész, hogy – Németországgal együttműködve -, újraindítsa a Leopard tankok alkatrészeinek 20 évvel ezelőtt leállított gyártását – tette hozzá. Újságírói kérdésre Blaszczak megerősítette, amit Andrzej Duda lengyel elnök szerdán, a CNN International amerikai televíziónak mondott: Lengyelország kész a légierőiben szolgáló Mig29-es szovjet típusú vadászgépeket is átadni Ukrajnának.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik