Nagyvilág

NATO-bővítés: a főtitkár most már Magyarországot és Törökországot sürgeti

Finnország és Svédország példátlan lépéseket tett Törökország jogos biztonsági aggályainak kezelésére, ezért itt az ideje, hogy minden szövetséges befejezze a két ország NATO-tagságához vezető ratifikációs folyamatot – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön.

Stoltenberg meghívására Finnország, Svédország és Törökország képviselői megbeszélést tartottak  a NATO  székházában Ankara biztonsági aggályainak kezelésére a két észak-európai ország csatlakozásáról szóló dokumentum ratifikációja érdekében – írja az MTI.

A NATO-főtitkár a tárgyalások után újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: mindhárom ország üdvözölte a megbeszélések során elért jelentős előrelépést, és egyetértett abban, hogy Finnország és Svédország csatlakozásának gyors ratifikálása mindenkinek az érdeke. Tagságuk megerősíti a szövetséget – mondta.

Mind a 30 szövetséges tagország aláírta Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét. Itt az ideje a ratifikációs folyamat befejezésének,

fogalmazott.

Közölte: a tárgyaló felek elismerték, hogy a svéd kormány által csütörtökön bemutatott terrorellenes jogszabály szigorítása kezelheti Ankara azon aggályát, mely szerint Stockholm nem lép fel kellőképpen a terrorszervezetekkel szemben. A törvény módosítása büntetendővé tenné a terrorszervezetekben való részvételt és annak anyagi támogatását, és a vétkesek több éves börtönbüntetést is kaphatnának. Ha a parlament elfogadja, akkor június elsején hatályba is lép a jogszabály.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg elképzelhetetlennek nevezte, hogy bármilyen katonai fenyegetés történhessen Finnország és Svédország ellen a NATO reagálása nélkül. Tájékoztatása szerint Svédország, Finnország és Törökország folytatja a két észak-európai ország NATO-tagságáról szóló tárgyalásokat. Az országok megállapodtak abban, hogy a NATO júliusban tervezett, vilniusi csúcstalálkozója előtt ismét találkoznak – mondta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a magyar parlament március végéig ratifikálhatja a csatlakozási dokumentumokat, ez némi változás a korábbi, március 20-i időponthoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik