Nagyvilág

Levelet írt az Európai Parlament elnöke Várhelyi Olivérnek

MTI/EPA/Julien Warnand
MTI/EPA/Julien Warnand

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn levelet írt Várhelyi Olivérnek, amelyben tolmácsolja a képviselő-testület aggodalmát a február 14-i plenáris ülésen történt „sajnálatos incidenssel” kapcsolatban – tájékoztatta a Népszavát az elnök szóvivője. A politikus a levélben aláhúzza az uniós intézmények közötti kölcsönös tisztelet fontosságát, és kéri a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztost, hogy válaszoljon a felvetéseire.

A fideszes uniós biztos az Európai Parlament egyik februári plenáris ülése során bekapcsolt mikrofon mellett azon elmélkedett, vajon hány hülye van még hátra. Miután az elejtett félmondat nagyobb nyilvánosságot kapott, többen is Várhelyi lemondását követelték. A politikus mindezek után közleményt adott ki, melyben azt írta:

ez egy folyamatban lévő privát beszélgetés volt köztem és a kabinetvezetőm között egy teljesen más témában, amit kiragadtak a szövegkörnyezetből. Elnézést kérek az esetleges félreértésekért.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök megelégedett a magyarázattal, nem úgy az EP vezető politikusai, akik a politikai csoportok elnökeinek február 16-án tartott értekezletén felkérték a házelnököt, hogy írjon levelet, amelyben kifejti a parlament aggodalmait. A Népszava cikke szerint a frakcióvezetők többsége Várhelyi Olivér nyilatkozatát nem tartja elégségesnek, a plenáris ülésen tett megjegyzését nem tekinti félreérthetőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik