Nagyvilág

Az iráni diáklányok tömeges megmérgezése miatt tartóztattak le embereket

ATTA KENARE / AFP
ATTA KENARE / AFP

Több embert letartóztattak Iránban a diáklányok ellen elkövetett tömeges mérgezéses esetekkel kapcsolatban – jelentette be a síita állam belügyminiszter-helyettese kedden. Az MTI az iráni állami médiára hivatkozva írja, hogy Madzsíd Mírahmadi azt mondta: a hatóságok összesen öt tartományban hajtottak végre letartóztatásokat, a nyomozások pedig tovább folynak. Mírahmadi úgy vélte, a mérgezéses támadások kitervelői iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani. További részleteket nem azonban közölt.

Az ügyben még Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője is megszólalt. Ő megbocsáthatatlan bűntettnek nevezve a diáklányok elleni támadásokat, és figyelmeztetett, hogy a hatóságoknak komolyan kell vennie az eseteket, az elkövetőket pedig szigorúan meg kell büntetni.

Az elmúlt hónapokban hivatalos adatok szerint is összesen mintegy 100 városban, 230 lányiskolában több mint 5000 diáklány volt érintett mérgezéses támadásokban.

A támadások novemberben kezdődtek a síita iszlám egyik legfontosabb zarándokhelyén, Komban, majd átterjedtek Irán 31 tartománya közül 25-re. Az Iran Iternational szerint vasárnap legalább újabb 80 iskolából jelentettek mérgezéses eseteket országszerte.

Az iráni parlament vasárnapi ülése botrányba fulladt, amikor a költségvetési vitában egy képviselő megpróbálta megakadályozni, hogy egy másik képviselő hangot adjon a választók dühének az iskolai mérgezések miatt. Az ultrakonzervatívok és a kormány emberei egyre gyakrabban „diákcsínyként” aposztrofálják vagy „az Iszlám Köztársaság ellenségeinek” tulajdonítják a diáklányok ellen iskolákban elkövetett gáztámadásokat.

A hatóságok – bár ígéretet tettek rá – egyelőre nem adtak ki jelentést a több mint 1500 diáktól vett minták alapján elvégzett vizsgálatokról. A mintákat olyan lányoktól vették, akiket kórházban kellett ápolni a gáztámadások után.

A Hámenei ajatollahhoz szorosan köthető Kayhan című lap szombaton azt állította, hogy ellenzéki csoportok, például az emigráns Népi Mudzsahedek (MEK) követték el a támadásokat, és az iráni vallási vezetőkre illetve a kormányra akarják kenni. A lap burkoltan a CIA lehetséges felelősségére is utalt, azt írván, hogy ezek a külföldi titkosszolgálatok már számos biológiai terrorcselekményt elkövettek.

Az ilyen állításokat a tiltakozó irániak többnyire azzal szokták elhárítani, hogy

mégis hogyan tud az „ellenség” ilyen kiterjedt támadásokat végrehajtani, ha a kormány ellenőrzése alatt tartja az országot?

Tekintettel a támadások nagymértékben összehangolt jellegére, Iránban sokan azzal vádolják a kormányt, hogy közvetlen szerepe lehet az iskoláslányok megmérgezésében. Szerintük ez a kormány bosszúja, amiért az utóbbi hónapokban sok diáklány elutasította a kötelezően előírt fejkendő viselését. Megint mások úgy vélekednek, ha ugyan szélsőséges csoportok állnak is a vegyi támadások mögött, a kormány bizonyára segít eltussolni a bűneseteket.

Mohammadreza Hasemian, a teheráni Masih Dánesvari kórház orvosa rámutatott, hogy a támadók által használt gázok a jelek szerint olyan vegyi anyagokból állnak, amelyekhez átlagemberek nem férnek hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik