Nagyvilág

Földközi-tengeri országok mentek neki a Frontexnek az embercsempészet miatt

MTI
MTI

Öt földközi-tengeri, egyúttal európai uniós tagállam felszólította vasárnap a Frontexet, az unió határügynökségét: határozottabban lépjen fel az embercsempészet ellen, amely azt eredményezi, hogy migránsok hajókon tömegével jutnak el ezen országok partjaihoz vagy halálukat lelik az úton.

Ciprus, Görögország, Olaszország, Málta és Spanyolország belügyminiszterei a máltai fővárosban, Vallettában tartott találkozójukon közölték: a régiók határainak szigorúbb ellenőrzése „alapvető eleme az európai uniós tagállamok embercsempészet és más hasonló tevékenységek elleni harcának, akárcsak az illegális határátlépés megakadályozásának”.

A legutóbbi súlyos tragédiában legkevesebb hetven illegális bevándorló halt meg a dél-olaszországi Calabria partjainál. A hajót, amely egy héttel korábban hagyta el Törökországot, a Frontex repülőgépe látta és jelezte is Rómának. Veszélyhelyzetnek azonban nem tekintették és nem riasztották a parti őrséget.

Az öt ország belügyminisztere sajnálatát fejezte ki a szerencsétlenség miatt. Hozzátették: „nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk, hogy feltartóztassuk az illegális migrációt, az emberi életben a tengeren bekövetkező veszteségeket és a menekültek embercsempészek általi kizsákmányolását”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik