Élő Nagyvilág

Lassan bezárul az orosz ostromgyűrű Bahmut körül

Anatolij Stepanov / AFP
Anatolij Stepanov / AFP
  • Oroszország lezárja az Északi Áramlat vezetékeket.
  • Az ukránok szerint az oroszok Bahmutot próbálják bevenni.
  • Amerika újabb 400 millió dollárnyi katonai támogatást ad Ukrajnának.
  • A háború pénteki eseményeiről szóló pénteki tudósításunkat itt olvashatja.

Gyalog próbálnak menekülni Bahmutból a civilek az ukrán kivonulás miatt

Egyre nagyobb a nyomás a Bahmutban állomásozó ukrán csapatokon és civileken. Az ukrán katonák próbálnak segíteni a lakosok kimenekítésében, ami nyugati elemzők szerint szintén az ukrán kivonulás előkészületeinek jele.

Az ukrán erők közlése szerint szombaton egy nő meghalt, két férfi pedig súlyosan megsebesült egy lövöldözésben, miközben átkelni próbáltak egy rögtönzött hídon Bahmutból menekülve.

Az ukrán hadsereg műveleti okokból neve elhallgatását kérő képviselője azt mondta az Associated Pressnek, hogy a civilek számára már túl veszélyes, hogy járművekkel hagyják el a várost, ezért  aki tud, gyalog kell menekülnie.

(Al Jazeera)

Ukrán katonák koporsóival pózol egy videón a Wagner-vezér

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport zsoldoshadsereg alapítója szombaton közzétett egy videót, amelyen állítása szerint ukrán katonák holttesteit tartalmazó koporsók láthatók. A koporsókkal a háttérben közölte, ezeket Kijev által ellenőrzött területre szállítják – írja a Reuters.

A videóban a teljes katonai felszerelésben a koporsók előtt pózoló Prigozhin azt mondta:

Újabb szállítmányt küldünk haza az ukrán hadsereg harcosaiból. Bátran harcoltak, és elpusztultak. Ezért hazaviszi őket a legközelebbi teherautó a szülőföldjükre.

A felvételen jól látható, amint egyenruhás férfiak éjszaka deszkakoporsókat szögelnek le, és teherautóra rakják őket.

Prigozsin korábban már több alkalommal méltó ellenfélként mutatta be az ukrán hadsereget. Szilveszterkor egy hozzá köthető médium arról közölt felvételeket, hogy Prigozsin ukrán hadifoglyokat látogat, akiket az ilyenkor hagyományos módon mandarinnal ajándékozott meg. Ekkor megígérte nekik az is, hogy fogolycsere keretében hamarosan hazaküldik őket Ukrajnába.

Vizsgálatot vár az észak-koreai állami média az Északi Áramlat gázvezetékek robbantásával kapcsolatban

Az észak-koreai állami média mérlegelte azokat az állításokat, amelyek szerint nyugati országok vettek részt az Északi Áramlat gázvezetékeit tavaly szeptemberben megrongáló robbantásokban. A KCNA állami hírügynökség a cikkében kiállt Oroszország mellett, amely „pártatlan” vizsgálatot követel az ügyben. Szerintük

a világnak tisztában kell lennie az Egyesült Államok ördögi, kényszerítő, háborús és konspiratív manővereivel.

Az gázvezetékek megrongálásának körülményeiről nemrég az idős amerikai Pulitzer-díjas újságíró, Seymour Hersh tett közzé cikket a blogján. Ebben megalapozatlanul többek között azt állította, hogy Joe Biden amerikai elnök utasítására a CIA robbantott a gázvezetékeknél. A cikk szerzője korábban valóban komoly érdemeket szerzett oknyomozó írásaival, az utóbbi évtizedekben azonban inkább ádáz összeesküvés-elméletek terjesztőjeként ismert. Írásáról szóló korábbi cikkünk itt érhető el:

Kapcsolódó
Van értelme annak, hogy az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlatot?
Egy legendás amerikai újságíró cikket írt arról, hogy az amerikaiak robbantották fel a gázvezetékeket, a szövegben azonban ellentmondások vannak.

Idén megkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajna EU-tagságáról

Az Európai Parlament elnöke Ukrajnába látogatott, szombaton pedig Lviviben tartott sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, bízik benne, hogy a csatlakozási tárgyalások már ebben az évben elkezdődhetnek. Roberta Metsola leszögezte: Ukrajna jövője az Európai Unióban van. Ukrajna egyébként még tavaly június végén kapta meg a tagjelölti státuszt az Európai Tanácstól.

(Guardian)

Bahmut alpolgármestere: Még tartjuk magunkat!

„Orosz és ukrán erők harcolnak Bahmut utcáin, de Oroszország nem tartja ellenőrzése alatt a várost” – ezt nyilatkozta a BBC-nek Olekszandr Marcsenko, a kelet-ukrajnai város alpolgármestere, aki azt is elmondta, hogy a Bahmutban maradt 4000 ukrán civil menedékházakban él, de jelenleg nincs hozzáférésük gázhoz, áramhoz vagy vízhez.

Marcsenko szerint a harcok következtében egyetlen épület sem maradt épen, a város „majdnem teljesen elpusztult”. „Vannak harcok a város közelében, de vannak utcai harcok is” – fogalmazott az alpolgármester.

Mostanra az orosz erők és a Wagner magánhadsereg csapatai körülvették Bahmut nagy részét. A brit katonai hírszerzés szombaton azt közölte, hogy az oroszok előrenyomulása az északi külvárosokban a város Ukrajna által birtokolt részét három oldalról is kiszolgáltatottá tette az orosz támadásoknak.

Marcsenko azzal vádolta az oroszokat, hogy nem is foglalkoznak a várossal, a céljuk valójában „az ukrán nép kiirtása”.

Jelenleg nem működik a kommunikáció a városban, Bahmutot mindentől elvágták, a hidakat lerombolták, az oroszok a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák

– mondta Marcsenko a Today című műsorban.

Ukrán parlamenti képviselő: Ukrajna tragédiája lenne a béke, amiről a magyar kormány beszél

A Zelenszkij pártjában politizáló Andrij Zsupanyint  a momentumos Tompos Márton és Bedő Dávid fogadták Budapesten csütörtökön, a 444 tudósítása szerint a Nép Szolgája kormánypárt parlamenti képviselője a találkozón többek közt arról beszélt, hogy ha a mielőbbi béke érdekében születne most fegyverszünet, akkor Ukrajna elvesztené területének 20 százalékát.

Zsupanyin szerint a háború magyar kormányéhoz és Kínáéhoz hasonló értelmezése békeként próbálja feltüntetni a fegyverszünetet, de az a jelenlegi állás szerint az ukrán nemzet „tragédiáját jelentené”.

Lassan bezárul az orosz gyűrű Bahmut körül

A keleti-ukrajnai Bahmut városban és környékén heves harcok folynak, a települést védő ukrán erők egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve az orosz erők részéről – közölte szombaton a brit katonai hírszerzés, a keleti városban és környékén heves harcok folynak.

Ukrajna elit egységekkel erősíti a területet, miközben a reguláris orosz hadsereg és az orosz Wagner zsoldoscsoport erői tovább nyomultak előre Bakhmut északi külvárosaiba – közölte a brit védelmi minisztérium a Twitteren közzétett napi hírszerzési közleményében.

Az elmúlt 36 órában két kulcsfontosságú hidat romboltak le Bahmutban – közölték, hozzátéve, hogy az ukránok által védett utánpótlási útvonalak a városból egyre korlátozottabbak.

Az orosz tüzérség pénteken a Bahmutból kivezető utolsó útvonalakat is lőtte, azzal a céllal, hogy befejezze az ostromlott város bekerítését. (MTI)

Váratlanul a frontra látogatott az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter váratlan látogatást tett az Ukrajnában állomásozó orosz haderőnél – írta meg a Guardian. Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon közzétett közleményében azt írta: Shoigu

ellenőrizte a keleti katonai körzet egyik alakulatának dél-donyecki parancsnoki állását.

A minisztérium által közzétett felvételeken látható, amint Sojgu kitüntetéseket oszt ki orosz katonáknak, valamint körbejárja a romvárost a körzet parancsnokával, Rusztam Muradov tábornokkal.

Az eset azért érdemel kiemelt figyelmet, mert Oroszország legfelsőbb katonai vezetői nagyon ritkán jelentek meg az ukrajnai fronton azóta, hogy Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta az országot. A 2012 óta védelmi miniszterként tevékenykedő Sojgut a közelmúltban számos kemény kritika érte a háborúval kapcsolatos teljesítménye miatt, a Wagner-csoport zsoldosfőnöke, Jevgenyij Prigozsin a múlt hónapban egyenesen „hazaárulással ” vádolta meg.

Mikhail Metzel / Sputnik / AFP

Közel 11 ezren érkeztek Ukrajnából

Magyarország területére 2023. március 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5358 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5407 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 90 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 3-án 66 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI-OS)

Biden: Nem könnyű a németeknek az Ukrajna melletti morális kiállás

Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban a nyilvánosság szinte teljes kizárásával találkozott Olaf Scholz német kancellárral pénteken délután – írja az MTI. A megbeszélésről előzetesen annyit közöltek, hogy a fő témája az ukrajnai háború lesz.

A találkozóról annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az amerikai elnök köszönetet mondott a kancellárnak Németország átfogó támogatásáért Ukrajnának, és ebben a szoros együttműködésért az Egyesült Államokkal és más szövetségesekkel. Joe Biden nem csupán a katonai támogatást méltatta, de a német „morális kiállást” is Ukrajna mellett, ami az elnök megfogalmazása szerint nem volt könnyű Németországban. Az elnök elismeréssel említette a berlini kormány döntését a katonai kiadások növeléséről.

Olaf Scholz a találkozó rövid nyilvános részén úgy fogalmazott, hogy sok mindenről kell beszélniük, és fontosnak nevezte, hogy közösen azt az üzenetet közvetítsék: az Ukrajna melletti kiállás folytatódik, „tartson, ameddig szükséges”. Olaf Scholz csütörtökön utazott az amerikai fővárosba, a pénteki találkozó Joe Bidennel nagyjából egy órán keresztül tartott jórészt az elnök dolgozószobájában, és részben kifejezetten négyszemközt. A német kancellár tavaly február elején, hivatalba lépése után alig két hónappal, és az ukrajnai háború kitörése előtt két héttel járt Washingtonban hivatalos látogatáson. (MTI)

Olvasói sztorik