A következő élő közvetítés része Visszaszólt a magyar külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettesnek a „minősíthetetlen” nyilatkozata miatt

Ukrán katonai hírszerzés: Nincs jele, hogy Kína fegyvereket akarna küldeni Oroszországnak

Ignacio Marin Fernandez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ignacio Marin Fernandez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Miközben az amerikai külügyminisztérium hétfői kommünikéje szerint a Kínaiak több módon is támogatják Oroszországot az Ukrajna elleni hadviselésben, az ukrán katonai hírszerzés vezetője elhárította azokat az állításokat, melyek szerint Kína fegyverek szállítását fontolgatja Oroszországnak.

Kirillo Budanov azt mondta az amerikai sajtónak, nem látja jelét, hogy ilyesmi szóba került volna.

Amikor az Amerika Hangja hétfőn megjelent interjújában erről kérdezték, úgy válaszolt:

Nem osztom ezt a véleményt.

„Jelenleg nem hiszem, hogy Kína a fegyverek átadására készülne Oroszország szármára. Semmi jelét nem látom annak, hogy ilyesmi is szóba került volna” – közölte.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter február elején a kínai hivatali partnerével folytatott megbeszélésen hangoztatta Washington aggodalmait a lehetséges fegyverszállítmányokkal összefüggésben. A CIA igazgatója vasárnap mondta azt, hogy szerinte Peking még mindig mérlegeli ezt a lehetőséget.

Budanov azt mondta a katonai hírszerzés vezetőjeként minden tisztelete mellett sem egyes emberek véleményére támaszkodik, hanem csakis a tényekre. Ilyen tényeket pedig nem lát.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik