Nagyvilág

Kambodzsa szerint nem ássa alá a sajtószabadságot a legnagyobb független lap bezárása

TANG CHHIN Sothy / AFP
TANG CHHIN Sothy / AFP

A tudatosan rágalmazó tartalmakat sugárzó, külföldi finanszírozású Voice of Democracy (A demokrácia hangja, VOD) rádió leállítása nem ássa alá a délkelet-ázsiai ország „virágzó sajtószabadságát” – közölte a kambodzsai nemzetközi együttműködési és külügyminisztérium szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón.

Az MTI híre szerint a minisztérium szóvivője nyilatkozatában határozottan visszautasította egyes külföldi nagykövetségek „politikai indíttatású, előítéletes aggályait” a VOD rádió engedélyének visszavonásával kapcsolatban.

Egy szabályszegő szervezet elleni közigazgatási eljárás nem ad okot az aggodalomra

– tette hozzá a szóvivő.

Szerinte inkább „az emberi- és szabadságjogok lényegét aláaknázó dezinformációk elterjedése és a rágalmazások növekvő száma” kellene, hogy aggassza az embereket.

A szóvivő azt állította és sajnálatosnak nevezte, hogy elfogult narratívájuk miatt az említett nagykövetségek szemet hunytak afelett, hogy a VOD megsértette a kambodzsai kormány becsületét és tekintélyét, valamint az újságírás szabályait is. Kifogásolta, hogy a hírportál a sajtótörvény rendelkezéseire hivatkozva megtagadta „a rágalmak” kiigazítását.

Az úgynevezett szabad és független sajtó sem teszi lehetővé, hogy büntetlenül megszegjék a törvényt, és a függetlenség sem választható el a felelősségtől és az elszámoltathatóságtól. Megalapozatlan és előítéletes dolog azt állítani, hogy a (VOD) tényeken alapuló tudósítást nyújt

– fogalmazott.

A külügyi szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy hétfőn „súlyos szakmai kötelességszegésre” hivatkozva a kambodzsai tájékoztatási minisztérium visszavonta a rádió működési engedélyét.

A BBC híre szerint azután záratták be a lapot, hogy 100 ezer dolláros segélycsomagról szóló döntést Hun Szen miniszterelnök fia, a kambodzsai hadsereg főparancsnok-helyettese, Hun Manet írta alá, pedig a kormányfőnek kellett volna.

A lap kiadója, a CCIM több nyugati nagykövetségtől, valamint olyan jogvédő és sajtószabadsággal foglalkozó csoportoktól kapott támogatást, mint a Riporterek Határok Nélkül és a Transparency International.

Sok kambodzsai megfigyelő szerint ez a VOD számított a legnagyobb elérésű független hírportálnak az országban, miután 2017-ben és 2018-ban a kormány több független újsággal is leszámolt.

A délkelet ázsiai országban idén júliusban rendeznek parlamenti választást.

Kapcsolódó
Kambodzsa ura elrendelte az ország utolsó független hírportáljának beszántását
Hun Sen kormányfő egy újságcikk miatt döntött így, amiben szerinte támadást intéztek ellene és a fia ellen, ez pedig számára elfogadhatatlan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik