A következő élő közvetítés része Hidat robbantottak az ukránok Bahmutnál, a város feladását tervezhetik

A NATO-főtitkár szerint fontosabb, hogy Svédország és Finnország mihamarabb csatlakozzon a NATO-hoz, mint az, hogy egyszerre csatlakozzanak

SERGEY BOBOK / AFP
SERGEY BOBOK / AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden az euroatlanti katonai szövetség védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján elmondta, fontosabb, hogy Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét minél gyorsabban ratifikálják, mint hogy egyszerre csatlakozzanak.

A két ország azután adta fel függetlenségét és kérte felvételét a NATO-ba, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát. Tagsági kérelmüket Magyarország és Törökország kivételével az összes szövetséges ratifikálta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte: országa kész jóváhagyni Finnország csatlakozási kérelmét, de Svédország felvételét nem támogatja.

A Reuters nyugati tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy jobban szeretnék, ha mindkét ország együtt csatlakozna a NATO-hoz, részben azért, mert könnyebb lenne őket együtt integrálni a NATO katonai rendszerébe.

A szövetség brüsszeli főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón Stoltenberg elmondta, hogy ez másodlagos szempont.

A fő kérdés az, hogy mindkettőjüket a lehető leghamarabb teljes jogú taggá váljon

– nyilatkozta a szövetség vezetője.

Törökország tavaly májusban jelezte, hogy nem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, miután szerinte Helsinki és Stockholm kapcsolatban áll az Ankara által terrorista csoportnak tartott Kurdisztáni Munkáspárttal.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik