Élő Nagyvilág

Wagner-csoport: Két évbe is telhet a kelet-ukrajnai régiók elfoglalása

Vladimir Aleksandrov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Vladimir Aleksandrov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
  • Rengeteg tankot vesztettek az oroszok.

A pénteki hírfolyamunkat itt olvashatják!

Oroszország megint a kritikus infrastruktúrát támadja Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium közölte: pénteken „tömeges csapást” hajtottak végre az ukrán hadiipar kritikus fontosságú energetikai létesítményei ellen. A minisztérium az energetikai létesítményeket nem azonosította, de a közlemény szerint a csapások megakadályozták a külföldi fegyverek és lőszerek harcterekre való vasúti szállítását.

Oroszország nagyszabású rakétatámadást intézett Ukrajna ellen pénteken, több városra, köztük Kijevre is csapást mértek. Az ukrán fegyveres erők pénteken késő este közölték, hogy az orosz erők több mint 100 rakétát lőttek ki más légi és tüzérségi támadások mellett.

German Galuscsenko ukrán energetikai miniszter elmondta, hogy Oroszország hat régióban csapott le erőművekre rakétákkal és drónokkal, ami országszerte áramszüneteket okozott.

Az ukrán állami energiaszolgáltató, az Ukrenergo szerint az ország energiarendszere kihívásokkal küzd, de a helyzetet uralják. Telegramon keresztül kiadott közleményében a cég azt írta:

Az ellenség több mint egy napja folyamatosan támadja hazánk energetikai létesítményeit. Tegnap este a tizenhetedik dróntámadás történt a déli és délkeleti régiókban. Sajnos ismét hőerőműveket és főhálózati objektumokat találtak el.

(The Guardian)

Wagner-csoport: Két évbe is telhet a kelet-ukrajnai régiók elfoglalása

Jevgenyij Prigozsin, a orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője szerint két évbe is beletelhet, mire Oroszország teljesen ellenőrzése alá vonja a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiót, vagyis azt a két ukrajnai megyét, amelyek elfoglalását Moszkva eleve a háború egyik fő céljaként nevezett meg. Mindez egy pénteken közzétett videóban hangzik el, amit a hadúr Szemjon Pegov orosz katonai bloggerrel közösen készített, és amelyről a Reuters számolt be elsőként. Prigozsin itt azt mondta:

Amennyire én értem, ki kell szakítani a Donyecki és a Luhanszki Köztársaságot, ami elvileg mostantól mindenkire vonatkozik. Ez egy-másfél-két évig is eltarthat

– mondta.

Vlagyimir Putyin tavaly szeptemberben a nemzetközi joggal szembemenve hivatalosan is annektálta az ukrajnai Luhanszk és Donyeck régiót, valamint Herszon és Zaporizzsja régiót, amit a világ országai néhány kivétellel törvénytelennek minősítettek.

„Ha Dnyipróig akarunk eljutni, akkor az körülbelül három évig fog tartani” – tette hozzá Prigozsin, utalva egy Ukrajnából kiszakítandó lehetséges még nagyobb területre, ami a Dnyeper folyóig terjedne.

Prigozsin ugyan nem az orosz hadsereg nevében beszél, de megjegyzései betekintést nyújtanak a konfliktussal kapcsolatos orosz vélekedésekbe és kilátásokba.

Soha ennyi embert nem vesztettek az oroszok egy nap alatt

1140 orosz katona esett el az ukrán vezérkar számításai szerint a tegnapi napon. Ekkora napi veszteséget még sose jelentettek a közel egy éve zajló háború során. Az oroszok összvesztesége invázió kezdete, azaz tavaly február 24-dike óta 136.880 katona. Ezeket a számokat független forrásokból lehetetlen ellenőrizni.

Közel 11 ezren menekültek el Magyarországon keresztül

Az ukrán-magyar határszakaszon 5375-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5329-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis összesen 10.704-en érkeztek a háború sújtotta országból – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Vonattal 120 ember – köztük 23 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

Az oroszok elvesztették a tankjaik felét

Az amerikai védelmi államtitkár szerint Oroszország valószínűleg már elveszthette tankjai felét az Ukrajnával vívott háborúban: vagy csatában semmisültek meg, vagy az ukrán katonák szerezték meg őket. Celeste Wallander konkrét számokat azonban nem közölt az orosz veszteséglistáról, de a napokban Vuhledar ostromakor legalább 31 orosz tankot lőttek ki az ukránok.

Közben hamarosan jöhetnek a nyugati nehéztankok: a britek ígérete szerint Challenger 2-ket márciusban leszállíthatják, a német Leopard 2 tankokból pedig áprilisban érkezhet egy zászlóaljnyi. Az amerikaiak 31 Abrams tankot küldenek, de azokhoz lényegesen hosszabb idő kell, míg az ukrán katonák harcolhassanak vele.

Olvasói sztorik