Nagyvilág

Földrengés: 12 ezerhez közelít az áldozatok száma, Erdogan szerint ekkora katasztrófára lehetetlen felkészülni

Adem ALTAN / AFP
Adem ALTAN / AFP

Recep Tayyip Erdogan elutasította a mentőakciókat érintő kritikákat szerdán, miközben Törökországban és Szíriában már közel 12 ezer áldozatot követelő brutális erejű földrengés túlélői után továbbra is kutatnak, írja a Guardian.

A török elnök szerdán látogatott el először a katasztrófa sújtotta övezetbe. Azt elismerte, hogy az első időszakban voltak fennakadások a mentésben, de most már minden jól halad.

Természetesen vannak hiányosságok. A körülményeket mindenki láthatja. Lehetetlen felkészülni egy ekkora katasztrófára

– mondta az ország déli részén található Hatay tartományban, ahol a legmagasabb az áldozatoknak a száma.

Törökországban egyre erősödnek azok a hangok, melyek szerint a katasztrófavédőknek nem volt megfelelő felszerelése a mentéshez, és csak tehetetlenül álltak sokáig az összedőlt épületek mellett.

A kritikákra Erdogan úgy reagált,

ez az összefogás, a szolidaritás ideje. Nem bírja a gyomrom azokat az embereket, akik politikai haszonszerzés céljából negatív kampányokat folytatnak.

Az elnök közölte, eddig 9057 elhunytról tudni. Szíriában további 2662 ember halt meg, ezzel 11 719-re nőtt az áldozatok száma.

A szakértők szerint ez az arány az elkövetkező napokban nagy valószínűséggel tovább fog nőni, akár meg is duplázódhat, hiszen a földrengés ideje alatt tízezrek aludtak az összeomló ingatlanokban.

Erdogan rendkívüli állapotot hirdetett több tartományban is, így a hadsereg is segít már a mentésben. Megígérte, hogy egy évig lakhatást biztosít mindazoknak, akik hajléktalanná váltak a természeti csapás következtében. Becslések szerint 64 ezer épület vált romokká.

Ez volt 1939 óta a legsúlyosabb földrengés Törökországban.

A törököknél májusban választásokat tartanak, aminek kimenetelére nagy hatással lehet, hogy az emberek miként ítélik meg Erdogan válságkezelését.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik