Nagyvilág

Két nappal a földrengés után Szíria is segítséget kért az EU-tól

Bakr ALKASEM / AFP
Bakr ALKASEM / AFP

Törökország után Szíria is humanitárius segítséget kért a rendkívüli erejű földrengést követő mentési munkálatokban – erősítette meg az szerdán az Európai Bizottság. A szíriai kormánytól szerda délelőtt érkezett segélykérés abból a célból, hogy az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmusán keresztül segítséget nyújtson a katasztrófa sújtotta országnak. Erről az Euronews számolt be Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztost idézve.

Mint írják, a szíriai kormány kérése „hosszú listát tartalmaz”. Segítséget igényelnek többek között a mentésben, de orvosi eszközökre, gyógyszerekre, és élelmiszerekre is szükségük van.

Törökország, amely tagja az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának, már hétfő reggel segítséget kért, a tagállamok mentőcsapatainak egy része pedig már aznap megérkezett az országba.

A szíriai helyzetet az bonyolítja, hogy polgárháború sújtotta országról van szó, ahová eleve nehéz bejutni.

Az EU polgári védelmi mechanizmusát világszerte bármely ország igénybe veheti, ha a saját katasztrófavédelmi szolgálatai túlterheltek, a kéréseket azonban hagyományosan a kormányok nyújtják be.

Szíriában a földrengés olyan területeket is érint, amelyek a kormány által ellenőrzése alatt állnak, de a kormánnyal szembenálló csoportok által uralt területek is érintettek. A halálos áldozatok száma itt jelenleg több mint 2600 fő. Ebből 1200 a kormány ellenőrzése alatt álló területen, 1400 a kormánnyal ellenséges területen vesztette életét.

Lenarčič szerdán arról is beszélt, hogy a bizottság a kezdetektől kapcsolatban áll a helyszínen működő humanitárius szervezetekkel, és vizsgálja a nem kormányzati szervezeteknek (NGO) nyújtott pénzügyi támogatás emelésének lehetőségét.

Az uniós biztos egyúttal visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a szíriai rezsimmel szemben bevezetett uniós szankciók akadályozzák a humanitárius törekvéseket.

Az Európai Unió először 2011-ben vezetett be szankciókat szíriai szereplők ellen, miután Bassár el-Aszad kormánya brutálisan lépett fel a demokráciapárti tüntetéseken részvevőkkel szemben.

Mint arról keddi cikkünkben beszámoltunk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a már eleve Szíriában működő kapacitásaival támogatja a földrengés ottani túlélőit. Ők a konkrét mentési munkálatokban ugyan nem vesznek részt, de mivel évek óta jelen vannak a térségben például egészségügyi és oktatási szolgáltatásokkal, két mozgó orvosi rendelőt telepítettek át Homszból Aleppóba és Latikába.

Szerdáig az EU polgári védelmi mechanizmusában részt vevő 23 ország összesen 36 kutató- és egészségügyi csapatot ajánlott fel Törökországnak, amelyek összesen 1500 emberből és mintegy 100 mentőkutyából állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik