Belföld

Teherautókkal és buszokkal érkeztek a magyar tűzoltók a földrengés helyszínére, és több embert kimentettek

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A katasztrófavédelem elitalakulata ötvenöt fővel van jelen a helyszínen, de önkéntes segélyszervezetek is részt vesznek a mentésben és az ellátásban.

Több hivatásos és önkéntes magyar mentőcsapat is részt vesz a törökországi földrengés túlélőinek mentésében, így a helyszínen van többek között a Katasztrófavédelem Hunor mentőszervezetének 55 tagja. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a 24.hu kérdésére elmondta:

a Magyarország legjobb tűzoltóiból álló elitalakulat tagjai magyar idő szerint éjfélkor érkeztek meg az adanai repülőtérre, és onnan négy teherautóval, két busszal, indultak tovább Hatay tartományba.

A mentési munkálatokat a török katasztrófavédelem koordinálja. A magyar hivatásos alakulatot ők Hatay tartományi fővárosába, a 377 ezer lakosú Atakyába vezényelték, ahova kedden délelőtt tíz óra körül érkeztek meg.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint az elit mentőalakulatnak három azonnali feladata volt rögtön az érkezést követően. Az első, hogy azonnal megkezdték a romok alatt rekedt emberek felkutatását és mentését. Másodszor, ezzel párhuzamosan a csapat egy része felvette a kapcsolatot a törökországi hatóságokkal. A harmadik feladat, amit szintén megkezdtek, az a magyar tábor felépítése.

Az ötvenöt fős mentőcsapatból negyvenhatan hivatásos tűzoltók, rajtuk kívül hat mentőtiszt és öt katonaorvos vesz részt a mentésben.

A magyar mentőcsapat egy sor speciális eszközt is magával vitt az útra, ezek között vannak keresőkamerák, erőtámaszok, betonvágó fűrész, de akusztikus személykeresők is. Utóbbiak speciális tappancsok segítségével detektálják a földalatti hangokat és apró rezgéseket, így azonosítva, hogy hol érdemes túlélők után kutatni a romok alatt.

Mint megtudtunk, a Hunor mentőcsapat tagjai csak Törökországban teljesítenek szolgálatot, ez a tájékoztatás szerint azért van, mert az államközi segítségnyújtás feltétele a segítségkérés. Törökország hétfőn hajnalban segítségért fordult az európai közösséghez, és a magyar felajánlást már hétfőn délelőtt elfogadták – tájékoztatott a szóvivő.

Kovács Tamás / MTI Kamionba rakodják az eszközöket a törökországi földrengés áldozatainak segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata útnak indításán Budapesten 2023. február 6-án. A Hunor mentőszervezet csapata 55 fővel, a tűzoltókon kívül katonaorvosokkal és a mentőszolgálat munkatársaival indul Törökországba. Továbbá személykereső kutyákat is visznek magukkal.

A mentési műveletekben magyar részről több nem kormányzati szervezet (NGO) is részt vesz. A katolikus Caritas Hungarica segélyszervezet kedden reggel adott ki közleményt, eszerint az önkéntes csapatuk Gyurkó Gábor csapatvezető irányítása alatt kora reggel indult útnak 19 fővel, 5 gépjárművel és 2 utánfutóval, egy heti önellátás képességével a katasztrófa sújtotta területre. A tájékoztatás szerint a katolikus mentőcsapat „városi kutató-mentő, műszaki-mentő, kötéltechnikai, egészségügyi, kutyás kutatási, vezetés-irányítási képességeket visz magával”.

A legtöbben jelenleg a törökországi mentésre tudnak koncentrálni, lévén hogy a katasztrófa által szintén sújtott Szírában a háborús helyzet miatt jóval komplikáltabb bejutni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ugyanakkor a már ott lévő kapacitásaival támogatja a földrengés szíriai túlélőit. Ők a konkrét mentési munkálatokban nem vesznek részt, de mivel évek óta jelen vannak a térségben például egészségügyi és oktatási szolgáltatásokkal, két mozgó orvosi rendelőt telepítenek át Homszból Aleppóba és Latikába.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy itt mindössze néhány száz kilométeres távolságot kell leküzdeniük, így a konténerek már szerdán megérkeznek a katasztrófa sújtotta területre.

A kollégáink közül ketten már úton vannak a helyszínre. Ők már holnap ott lesznek a szolgáltatások megszervezésénél és indításánál

– közölte a segélyszervezeti vezető. Hozzátette, a munkában a magyar személyzet partnerei a melkita görög katolikus egyház szerzetesrendjei. Az orvosi ellátás megszervezésben várhatóan mintegy harminc-harminc ember fog részt venni két helyszínen. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat keddi közleménye szerint az orvosi segítség megszervezését a magyar kormány 50 millió forinttal támogatja, ezt azonban a segélyszervezet a hatékonyság kedvéért előfinanszírozza.

Frissítünk! Több embert is kimentettek!

A katasztrofavedelem.hu arról tájékoztat, hogy földrengés sújtotta Törökországban tartózkodó HUNOR mentőcsapat magyar idő szerint nem sokkal dél után a két keresőkutyával megkezdte a túlélők utáni kutatást a földrengés miatt összedőlt házak romjai között. “Az elmúlt órákban egy húszemeletes épület maradványai között dolgoztak, amelyben a katasztrófa idején körülbelül ezer ember tartózkodott. Párhuzamosan három kárhelyszínen, összesen 16 ezer négyzetméteres területen keresik az embereket, közülük hármat élve ki tudtak menteni, öt embernek a holttestét tudták már csak kiemelni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik