Nagyvilág

Törökországi földrengés: szökőár veszélyére figyelmeztették az olaszokat

AFP
AFP

Frissítünk!

Visszavonták Olaszországban a szökőár-figyelmeztetést.

Esetleges szökőár veszélyére figyelmeztette a lakosságot az olasz katasztrófavédelem hétfőn reggel a Törökország és Szíria határvidékén történt erős földrengés miatt – írja az MTI. A hatóság azt javasolta az olaszoknak, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, tartózkodjanak magasabban fekvő helyeken, és kövessék a helyi hatóságok utasításait.

A katasztrófavédelem szerint fennáll a valós veszély lehetősége, főleg a tengerszintnél alig valamivel magasabb vagy annál alacsonyabb tengerparti szakaszokon. – Már egy félméteres hullám is veszélyes áradásokat és erős áramlásokat okozhat – hívta fel a figyelmet a hatóság.

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A katasztrófának sok halálos áldozata van. A  legnagyobb rengés a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt.

Kapcsolódó
Erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, 1200 fölött a halottak száma
Sok épület összedőlt, az áldozatok száma folyamatosan emelkedik. Törökország nemzetközi segítséget kér a mentéshez. A szíriai elnök válságtanácskozást hívott össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik