Nagyvilág europoli

Megvan a korrupciógyanúba keveredett képviselő utódja az Európai Parlament emberi jogi albizottságában

Jonathan Raa / NurPhoto / Getty Images
Jonathan Raa / NurPhoto / Getty Images

A szociáldemokrata Udo Bullmannt választották Európai Parlament emberi jogi albizottságának új elnökévé, miután elődje, a szocialista Maria Arena korrupciógyanúba keveredett és lemondani kényszerült – írja az MTI.

Udo Bullmann megválasztását követőn azt mondta, az EP emberi jogi albizottságának feladata továbbra is az lesz, hogy megvédje a demokráciát és az emberi jogokat, valamint hogy azokat képviselje, akiknek nincs lehetőségük hallatni a hangjukat. Bullmann a hivatalban lévő alelnökökkel, Bernard Guettával, a Renew Europe képiviselőcsoporthoz tartozó francia EP-képviselővel, Hannah Neumann német zöldpárti EP-képviselővel, Christian Sagartz osztrák néppárti EP-képviselővel és Raphaël Glucksmann francia szocialista EP-képviselővel együtt alakítja az emberi jogi albizottság elnökségét.

Maria Arena január 11-én mondott le az EP-albizottság vezetéséről, miután bizonyítást nyert, hogy nem jelentette be az EP vonatkozó szabályainak megfelelően a Katar által biztosított, a közel-keleti országba szóló repülőutakat és az ott kapott szállást.

Eva Kaili görög szocialista politikust, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökét, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Kaili őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi asszisztenseként dolgozott Maria Arena belga szocialista EP-képviselőnél. Giorgi egy vallomásában beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy beavatkozzon az Európai Parlament döntéseibe.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik