Nagyvilág

Tömeges szalmonellamérgezést okozott egy madridi étterem tojásos tortillája

MTI
MTI

Óvatosságra intették a spanyolokat az alulsütött tojásos tortilla miatt, miután a napokban 101 ember betegedett meg szalmonella-mérgezés gyanújával Madridban. Mindannyian ugyanabban az étteremben fogyasztottak a spanyolok hagyományos ételéből.

A Guardian szerint eddig 101 gyanús esetet jelentettek, közülük tizenhárman kórházi kezelésre is szorultak.

A régóta működő madridi Casa Dani étteremben januárban napi átlagban 700 tortillát adtak el. Az étterem bocsánatot kért a történtekért, és közölte, hogy a regionális egészségügyi hatóságok vizsgálatának befejezéséig bezárnak.

María del Toro, az észak-spanyolországi La Rioja Orvosbiológiai Kutatóközpont kutatója arra kérte a spanyolokat, hogy legyenek óvatosak az éttermi tojásos ételekkel – és otthon se készítsenek alulsütött tojást.

Mindannyian szeretjük a folyós tortillát, de ez kockázatos – és különösen kockázatos, ha gyerekek, immunhiányos emberek, idősek vagy terhes nők fogyasztják

– idézte a lap Del Torot.

Spanyolországban a közelmúltban módosították a 30 éves élelmiszer-higiéniai törvényt, amely addig azt írta elő, hogy a friss tojást legalább 75 Celsius fokon kell főzni. A tavaly decemberben életbe lépett új szabályok értelmében a tojást két másodpercig 70 fokos, illetve legalább 20 másodpercig 63 fokos hőmérsékleten kell főzni. Ez utóbbi időzítés javasolt sült tojáshoz, tortillához vagy más tojásos ételekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik