A következő élő közvetítés része Volt izraeli miniszterelnök: Putyin biztosított arról, hogy nem öli meg Zelenszkijt

A Wagner-csoport a saját újoncait is kivégezte, amikor megtagadták a parancsot

Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A 26 éves Andrej Medvegyev, aki januárban szökött Norvégiába, exkluzív interjút adott a The Mail on Sunday brit lapnak. Medvegyev korábban az orosz hadseregben szolgált, a Wagner csoporthoz csatlakozott önkéntesként.

A zsoldosokból álló Wagner-csoportot Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi szövetségese alapította, és állítólag Adolf Hitler kedvenc zeneszerzőjéről nevezték el. A szervezetet Ukrajnában súlyos atrocitások elkövetésével vádolják.

A szökevény az interjúban azt mesélte, hogy Wagner osztagai sajátjaikat sem kímélték, „tucatnyi” katonát öltek meg azért, mert nem engedelmeskedtek a parancsoknak. Medvegyev szerint az oroszok a rosszul felszerelt újoncokat dobták a „húsdaráló” frontvonalba.

Medvegyev harminc fős egységéből mindössze négyen élték túl az első csatát. A magas rangú tisztek a pincékben rejtőztek, az újoncokat használták ágyútölteléknek. Medvegyev azt állította, hogy a véletlenen múlt, hogy elkerülte a kivégzést, miután egy gödörbe dobták, amikor megtagadta a harcot.

Katonatársai segítették ki a gödörből, majd hetekig szökésben volt Oroszországban. A múlt hónapban szögesdrótos határon keresztül menekült át Norvégiába.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik