Nagyvilág

Nem létező személyektől kapott kampányadományt a hazudozó amerikai képviselő

Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images
Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images
A republikánus párti George Santos életrajzával kapcsolatban az utóbbi időben számos furcsaság derült ki, de a kampánypénzekkel való feltételezett visszaélés ezeknél komolyabb ügy. A lemondatására viszont korlátozottak a lehetőségek.

A New Yorkban élő Jason és Lesley Goldman 2020-ban 5600 dollárt adományozott George Santos képviselői kampányára, a jelölt azonban akkor elveszítette a választást. A házaspár ugyanakkor nem szomorkodott – de nem azért, mert Santosnak két évvel később sikerült választást nyernie, hanem azért, mert Goldmanék jó eséllyel nem is léteztek, legalábbis a címükként megadott luxuslakásban sosem laktak. De akkor hogyan kerültek az adományozók közé? Többek között emiatt indult vizsgálat a megválasztott képviselő ellen.

Január közepén hosszabb cikkben írtunk arról, hogy irdatlan sok hazugsággal bukott le Santos, a Republikánus Párt novemberben megválasztott képviselője. Hazudott például az iskoláiról, a szüleiről, a munkahelyéről, és – bár akkori írásunkba nem került be, de – arról is, hogy tehetséges röplabdás lett volna. A hazugságok nagy része azután derült ki, hogy a 2022. novemberi félidős választáson elnyerte a New York állami 3-as számú választókörzet képviselői székét, azóta viszont az amerikai sajtó napi szereplőjévé vált.

Az életrajzára vonatkozó lódítások hol szórakoztatóak, hol felháborítók, ezek miatt különösebb retorziókra nem nagyon kell számítania. Ami viszont fejfájást okozhat George Santosnak, azok a kampánypénzekkel kapcsolatos ellentmondások, ezek miatt a Szövetségi Választási Bizottság (Federal Elections Committee, FEC) vizsgálatot indított, sőt, sajtóhírek szerint már az amerikai Igazságügyi Minisztérium is nyomoz az ügyben.

Rejtélyes pénzek nem létező emberektől

A Mother Jones amerikai magazin több olyan névnek is utánajárt, amelyek Santos adományozói listáján szerepeltek. Victoria és Jonathan Regor fejenként 2800 dollárt adományoztak, ám a megadott New Jersey-i címen nem találták meg őket, ahogy a kaliforniai Brawley-ban lakó, 2500 dollárt felajánló Stephen Bergert sem. Rábukkantak viszont egy olyan adományozóra, aki létezik ugyan, csakhogy nem annyi pénzt adott, amennyi fel volt tüntetve.

A névtelenséget kérő, de magát Santos régi barátjának valló férfi azt állította, hogy 2020 elején egy kisebb összeget adományozott a politikus kampányára, de nem 2800 dollárt, mint ahogy az a donorlistán fel volt tüntetve, és ez az összeg nem szerepelt a bankszámlakivonatán sem. Az is furcsa volt, hogy az eredeti adománynál feltüntetett munkahelye helyett egy másik cég szerepelt a férfi neve és a 2800 dolláros összeg mellett. A Mother Jones számításai szerint Santos 2020-as, 338 ezer dollárt összegyűjtő kampányához legalább 30 ezer dollár érkezett megkérdőjelezhető forrásból.

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP George Santos

De Santosnak ennél nagyobb összeggel is el kell számolnia. A két évvel későbbi kampányához ugyanis több mint 700 ezer dollárt adott kölcsön papíron saját zsebből, miközben igen furcsán alakultak a pénzügyei.

A 2020-as vagyonnyilatkozatában még azt írta, hogy csak évi 50 ezer dollárt keres, két évvel később azonban már azt állította, hogy 3,5–11,5 millió dollár közötti összeget keresett egy olyan, 2021-ben alapított cég munkatársaként, amelyet pénzügyi csalással vádoltak meg.

De feltűntek más érdekes összegek is a kampányelszámolásban. Volt például egy 199 dolláros és 99 centes szállodai tartózkodás egy olyan floridai luxushotelben, ahol a legolcsóbb szoba egy éjszakára 700 dollár, de ugyanez az összeg szerepelt tucatnyi éttermi és benzinkutas költségelszámolás mellett is. Ez azért lényeges, mert a kampányfinanszírozási szabályok szerint a 200 dollár alatti költéseknél nem kell bemutatni a számlát, tehát ilyen esetekben nehezebben igazolható, hogy tényleg arra ment el a pénz, amire állították.

Lemond? Lemondatják?

Bár Santost már a Republikánus Párt több tagja részéről is érte bírálat, mondván, hogy a történtek után az lenne a tisztességes, ha lemondana, továbbra is bírja az amerikai képviselőház elnökének, Kevin McCarthynak a támogatását. Valószínűleg részben azért, mert McCarthy még a saját pártjában is gyengén áll, így minden egyes képviselőre szüksége van ahhoz, hogy meg tudja tartani az elnöki székét. A házelnök azonban annyit kijelentett, hogyha a képviselőház etikai bizottsága megállapítja, hogy Santos törvénysértést követett el, akkor le lehet őt mondatni.

Erre az amerikai alkotmány ad lehetőséget, bár az előírások nem teljesen egyértelműek. A szöveg szerint

az Egyesült Államok elnökét, alelnökét és valamennyi tisztviselőjét hazaárulás, vesztegetés vagy más súlyos bűncselekmények és vétségek miatti felelősségre vonás és elmarasztaló ítélet esetén el kell távolítani,

amelyből az első kettő viszonylag pontos, „a más súlyos bűncselekmények” azonban elég tág fogalom, és magát az eljárást is ritkán alkalmazzák. 1861-ben tucatnyi szenátort és képviselőt távolítottak el amiatt, hogy az amerikai polgárháborúban a konföderációt, azaz a déli államokat támogatták, míg 1980-ban és 2002-ben zsarolás, illetve adóelkerülés ügyében hozott elmarasztaló ítélet miatt váltottak le egy-egy képviselőt.

Erre egyébként a szenátusnak és a képviselőháznak is joga van, a döntés azonban kétharmados többséget igényel. Jelenleg a 435 képviselőből 222-en republikánusok, 212-en pedig demokraták, Santos eltávolításához esetlegesen legalább 290 szavazatra lenne szükség. Ameddig viszont ez nem történik meg, addig a képviselő nyugodtan dolgozhat tovább. Igaz, a legutóbbi cikkünk óta annyi fejlemény már történt, hogy Santos lemondott két bizottságbeli tagságáról, egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy önként megválna a képviselői székétől és az azzal járó évi 174 ezer dolláros fizetésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik