Nagyvilág

A Nemzetközi Űrállomáson böjtöli végig a ramadánt az „világűr szultánja”

Mark FELIX / AFP
Mark FELIX / AFP

Nemzetközi Űrállomáson tölti az egy hónapig tartó ramadánt, és vállalja az egész napos éhséget és szomjúságot „világűr szultánja” becenéven ismert muszlim űrhajós – írja az MTI hírügynökségi források alapján.

A negyvenegy éves Szultan al-Nejadi az első olyan arab országból származó űrhajós, aki hat hónapot tölt az űrállomáson.  Elhatározásáról csütörtökön beszélt először a nyilvánosság előtt, február 26-án pedig már indul is a világűrbe egy SpaceX űrhajó fedélzetén.

Az Egyesült Arab Emírségek néhány éve vesz részt az űrprogramban, 2019-ben egy másik űrhajóst, Hazza al-Manszúrit küldte nyolcnapos küldetésre a Nemzetközi Űrállomásra.

Az idén március 22 és április 20 között tar a Ramadán hónap. Ez idő alatt a muszlim hívők hajnalhasadástól napnyugtáig nem vesznek magukhoz sem ételt sem italt, tartózkodnak a házasélettől, a hangos beszédtől, és igyekeznek megfékezni indulataikat. Ennek betartása a nemzetközi űrállomáson nagy kihívásnak ígérkezik, hiszen az űrállomás 90 perc alatt fordul meg a Föld körül – magyarázta az űrhajós csütörtöki dubaii sajtótájékoztatóján.

Mint utalt rá, az űrállomás mozgásából adódóan naponta átlagosan 16 napkeltével és napnyugtával számolhat majd, így az egyszerűség kedvéért feltehetően a Nemzetközi Űrállomáson használt greenwichi középidőt veszi majd figyelembe a böjt megszervezésekor.

Al-Nejadi szerdán Houstonban még azt mondta, nem ragaszkodik a böjt betartásához a küldetése alatt, ezúttal viszont kijelentette, hogy „a böjtölés szándékával készül” a szent hónapra.

Nejadi húsz évig szolgált a hadseregben, majd elektronikai és távközlési mérnöki tanulmányokat folytatott Nagy-Britanniában. Az ausztráliai Griffith egyetemén az adatszivárgások megakadályozására alkalmas technológiákról írta a doktori disszertációját.

A négyezer jelölt közül kiválasztott űrhajós közölte, hogy a mikrogravitációnak az emberi testre gyakorolt hatását kívánja tanulmányozni a jövőbeli Mars-missziókkal összefüggésben.

Nejadi Stephen Bowen és Warren Hoburg amerikai és Andrej Fegyajev orosz űrhajósokkal közösen utazik az Nemzetközi Űrállomásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik