Nagyvilág

Gyilkolt a lavina a Magas-Tátrában

Horská záchranná služba / Facebook
Horská záchranná služba / Facebook
A szlovákiai hógörgetegnek két halálos áldozata volt.

Vasárnap este lavina zúdult le a Magas-Tátrában a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina). A Bumm.sk szerint erről egy lengyel hegymászó értesítette a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS). A hógörgetegnek két halálos áldozata volt.

A bejelentőt csak részben temette be a lavina, de két társáról semmit sem tudott, nem volt semmilyen információja róluk. A hegyimentők motoros szánokkal jutottak el a lavina helyszínére, ahol azonnal elkezdték a kutatást. A hóomlás alatt sikerült megtalálni és kiásni a két eltűnt hegymászót, de már nem tudtak rajtuk segíteni.

Ezt követően a hegyimentők a bejelentő, részben betemetett lengyel hegymászóval leereszkedtek Ótátrafüredre (Starý Smokovec), majd a szerencsétlenül járt hegymászók holttestét is elszállították és átadták a rendőrség és az illetékes hatóság tagjainak.

December közepén egy nap alatt hárman haltak meg a Magas-Tátrában két lavinabalesetben, ketten a szlovák, egy férfi pedig a lengyel oldalon. A Magas-Tátra szlovák részén egyébként november 1-től téli zárlat van, bizonyos turistautak és a menedékházak felett már csak a hegymászók mozoghatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik