Nagyvilág

Három embert ölt meg a lavina a Magas-Tátrában

MACIEJ LUCZNIEWSKI / NURPHOTO / AFP
MACIEJ LUCZNIEWSKI / NURPHOTO / AFP
A lengyel és a szlovák oldalon is komoly a lavinaveszély, a két szlovák áldozat annak ellenére indult el a meglehetősen veszélyes terepre, hogy megpróbálták lebeszélni őket erről.

Egyetlen nap alatt hárman haltak meg a Magas-Tátrában két különböző lavinabalesetben, ketten a szlovák, egy férfi pedig a lengyel oldalon.

A szlovák Hegyimentő Szolgálat (HZS) tájékoztatása szerint szombaton egy nő kért tőlük segítséget, mivel nem ért vissza a megbeszélt időben a partnere és annak barátja, és elérni sem tudta őket. A 36 és 41 éves szlovák férfi a szemtanúk szerint a Téry menedékházból indultak tovább a Vöröstorony-hágó felé annak ellenére, hogy többen, köztük a helyi személyzet is megpróbálta lebeszélni őket erről a komoly lavinaveszély miatt. A két turista azonban folytatta az útját, a menedékházat elhagyva többet nem hallottak felőlük. Ezzel egyidejűleg a hágó túlsó oldalán található Hosszú-tavi menedékházból két turista ugyancsak ezzel a céllal indult el, ám őket visszafordította a zord idő. A turistákat később kikérdezte a mentőszolgálat, akik elmondták, hogy nem látták a két eltűntet. A hegyimentők kutyákkal és műszerekkel indultak a keresésükre, azonban csak a holttestüket találták meg a hó alatt, lavina sodorta el őket. A mentés során további lavinák szakadtak le a hágó alatt, így a holttestek elszállítására addig várni kell, amíg az időjárás nem javul.

Szombaton a hegység lengyel oldalán is történt egy halálos baleset. Itt szintén több lavina zúdult le, két nagyobb és több kisebb. A TVN24 helyi televízió jelentése szerint az egyik a Kondratowa-völgy mentén zúdult le, három embert sodort magával. Ketten megsérültek, és kórházba szállították őket, azonban egy 19 éves lengyel férfi életét már nem tudták megmenteni.

A hegyimentők arra figyelmeztetnek, hogy jelenleg 1. és 2. fokú lavinaveszély van érvényben az Alacsony-és a Magas-Tátrában, a helyzeten tovább ront, hogy nagyjából 15-20 centi friss hó hullott vasárnapra, így mindenkinek azt tanácsolják, gondolják meg jól a magashegyi túrákat, és feleslegesen ne kockáztassanak. A Magas-Tátra szlovák részén egyébként november 1-től téli zárlat van, bizonyos turistautak és a menedékházak felett már csak a hegymászók mozoghatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik