A következő élő közvetítés része Német Leopárdok után 31 amerikai Abrams tank is Ukrajnába megy

EJEB: Oroszország felelősségre vonható a kelet-ukrajnai szakadár területeken 2014 tavasza óta történtekért

Patrik Stollarz / AFP
Patrik Stollarz / AFP

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán kimondta, hogy részlegesen befogadhatóak a Luhanszk és Donyeck megyében elkövetett feltételezett jogsértések miatt Oroszország ellen indított ügyek – írja az MTI.

A döntés nem érinti az ügyek érdemi részét, egyelőre a bíróság csak azt mondta ki, hogy Oroszország felelősségre vonható a szakadár régiókban elkövetett jogsértésekért. A bíróság szerint a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területek 2014. május 11-től legalább 2022. január 26-ig, az ügyben tartott meghallgatás dátumáig az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alá tartoztak.

„Oroszország jelentős befolyással bírt a szakadárok katonai stratégiájára, jelentős mennyiségben szállított fegyvereket és katonai felszerelést a szeparatistáknak a donyecki és a luhanszki népköztársaság létrejöttének egészen korai szakaszától a rákövetkező hónapokban és években, tüzérségi csapásokat hajtott végre a szakadárok kérésére, valamint politikai és gazdasági támogatást nyújtott nekik” – állapította meg a strasbourgi bíróság.

Az EJEB döntése megnyitja a kaput az ukrán állam által Oroszország ellen indított ügyek, valamint több ezer egyéni ügy előtt, amelyeket korábban felfüggesztettek, a joghatóságról szóló döntésig.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik