Élő Nagyvilág

Német Leopárdok után 31 amerikai Abrams tank is Ukrajnába megy

Patrik Stollarz / AFP
Patrik Stollarz / AFP

Keddi közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Biden: Az Egyesült Államok 31 Abrams tankot küld Ukrajnába

Joe Biden elnök szerdán a németek után bejelentette, hogy az Egyesült Államok is tankokat küld küld Ukrajnába az Oroszország elleni háborúba, méghozzá 31 darab Abrams harckocsit – írta az NBS News.

Az Egyesült Államok biztosítja a tankok működéséhez szükséges felszerelést és a működtetéséhez szükséges kiképzést is.

Az Abramsok „a világ legjobb képességű harckocsijai”, ezért megjelenésükkel „növelik majd Ukrajna képességét területe megvédéséhez és stratégiai céljainak eléréséhez” – mondta Biden és hozzátette:

Arról van szó, hogy segítünk Ukrajnának megvédeni az ukrán földet, és ez nem támadó fenyegetés Oroszország számára.

MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Annalena Baerbock: Oroszország ellen vívunk háborút

Az Európai Parlamentben reagált a német kormányt ért kritikákra Annalena Baerbock külügyminiszter. Németországot több bírálat is érte a közelmúltban, amiért késlekedett Leopard 2-es harckocsi Ukrajnába küldésével kapcsolatban. A Die Welt szerint a politikus ennek kapcsán azt mondta, úgy tűnik, mintha Németország és a szövetségesei harcban állnának, pedig

Oroszország ellen és nem egymás ellen vívunk háborút.

Ezzel, amint arra a Népszava rámutatott, először fordult elő, hogy egy EU- vagy NATO-tagállam vezető politikusa egyértelműen hadviselő félként határozza meg a mögötte álló európai szövetséget Oroszországgal szemben.

EJEB: Oroszország felelősségre vonható a kelet-ukrajnai szakadár területeken 2014 tavasza óta történtekért

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán kimondta, hogy részlegesen befogadhatóak a Luhanszk és Donyeck megyében elkövetett feltételezett jogsértések miatt Oroszország ellen indított ügyek – írja az MTI.

A döntés nem érinti az ügyek érdemi részét, egyelőre a bíróság csak azt mondta ki, hogy Oroszország felelősségre vonható a szakadár régiókban elkövetett jogsértésekért. A bíróság szerint a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területek 2014. május 11-től legalább 2022. január 26-ig, az ügyben tartott meghallgatás dátumáig az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alá tartoztak.

„Oroszország jelentős befolyással bírt a szakadárok katonai stratégiájára, jelentős mennyiségben szállított fegyvereket és katonai felszerelést a szeparatistáknak a donyecki és a luhanszki népköztársaság létrejöttének egészen korai szakaszától a rákövetkező hónapokban és években, tüzérségi csapásokat hajtott végre a szakadárok kérésére, valamint politikai és gazdasági támogatást nyújtott nekik” – állapította meg a strasbourgi bíróság.

Az EJEB döntése megnyitja a kaput az ukrán állam által Oroszország ellen indított ügyek, valamint több ezer egyéni ügy előtt, amelyeket korábban felfüggesztettek, a joghatóságról szóló döntésig.

Zelenszkij beszédét adták az orosz tévék

Kedd délután a krími, a krasznodari és a belgorodi régióban is Volodimir Zelenszkij videóüzenete szakította meg a hivatalos orosz tévéadást. Az ukrán elnök éppen arról beszélt, hogyan szerzik vissza a területeiket. A történtek után a belgorodi hatóságok elismerték: valakik engedély nélkül kicserélték a jelet. Ugyanez történt a Krímben is  – írta a 444.hu.

Oleh Krjucskov krími elnöki tanácsadó azt mondta, az orosz tévécsatornák a hackertámadás miatt mutatták Zelenszkij beszédét:

Az amerikaiak a különleges művelet kezdetén hozzáférést biztosítottak az ukrán különleges szolgálatoknak a legismertebb műsorszolgáltatók összes programkódjához, amin keresztül a televíziós csatornák az interneten sugároznak. A kábelszolgáltatók gyakran a hálózatból veszik át a jelet. Amikor rossz dolgok történnek a frontvonalon, az ukránok megszakítják az internetes közvetítést. A legtöbb sebezhetőséget már kiküszöbölték, hamarosan már nem is lesznek ilyenek.

Férjének üzent Olena Zelenszka

Lassan egy éve külön van férjétől Olena Zelenszka, Volodomir Zelenszkij hitvese, miután az ukrán elnök az orosz invázió megindulása után menekülés helyett a harcot választotta, így a megszállás alatt álló Ukrajnában rekedt. A pár telekommunikációs eszközökön keresztül tartja a kapcsolatot, de személyes találkozóra nincs lehetőségük.

Zelenszka most a Twitteren tett közzé egy hosszabb bejegyzést, melyben egyúttal férjéhez is szólt.

„Gyakran kérdezik tőlem, hogy megváltoztál-e az elmúlt egy évben. A válaszom mindig ugyanaz: Nem változott. Ugyanaz a srác, akivel tizenhétéves korunkban megismerkedtünk. De valójában mégis változott valami: sokkal kevesebbet mosolyogsz” – írta posztjában az ukrán Frist Lady.

A bejegyzés folytatásában azt írja, kívánja férjének, hogy a jövőben több oka legyen mosolyogni, egyúttal arra kéri, legyen erős a továbbiakban is.

Putyin: a célunk a védekezés

A moszkvai Lomonoszov Egyetemen járt szerdán Vlagyimir Putyin, ahol az MTI szerint az intézmény diákjaival közösen vett részt sajtótájékozatón. Itt tett egy olyan kijelentést, miszerint az ukrajnai „különleges hadművelet” célja megvédeni Oroszországot azoktól a fenyegetésektől, amelyeket a történelmi területein leselkednek rá.

„A különleges hadművelet célja, ahogyan azt már sokszor elmondtam, elsősorban az embereknek és magának Oroszországnak a védelme azoktól a fenyegetésektől, amelyeket a velünk szomszédos történelmi területeinken próbálnak meg létrehozni. Ezt nem engedhetjük meg” – fogalmazott az orosz elnök.

Putyin szerint az európai politikai elitek gyakran nem a saját, hanem harmadik országok érdekeit képviselik. Úgy vélekedett, hogy egyszer eljön majd az az idő, amikor Európa vissza fogja kapni szuverenitását. Közölte, hogy továbbra is jó kapcsolatokat ápol „sok egyszerű és nem egyszerű osztrákkal”, akiknek Oroszországról alkotott véleménye a világban zajló drámai események ellenére nem változott.

Az elnök ezután köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az úgynevezett különleges hadműveletben, majd megismételte azt a kijelentését is, miszerint a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatok visszavonulását a hátuk mögül tüzelő saját nacionalista záróosztagaik akadályozzák meg.

Hollandia is harckocsikat küldene

Miután hivatalossá vált, hogy Németország Leopard 2 harckocsikkal segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben, Hollandia miniszterelnöke, Mark Rutte bejelentette, hogy Hollandia is kész Leopard 2-eseket küldeni Ukrajnának, ha ez segíti Kijevet.

Múlt héten Wopke Hoekstra külügyminiszter a holland parlamentben azt mondta, a kabinet számára nincsenek tabuk Ukrajna rendszeres katonai felszereléssel való ellátását illetően. Ugyancsak a múlt héten jelentette be a holland kormány, hogy két Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának Németországgal és az Egyesült Államokkal együttműködve. Az ország tavaly 90 modernizált orosz T-72-es harckocsi szállítását finanszírozta Ukrajnába az amerikai és a cseh kormánnyal együttműködve.

A belga védelmi miniszter szerdán közölte, hogy Ukrajna jelentős katonai segélyre számíthat kormányától, ugyanakkor azt is bejelentette, Belgium nem küld harckocsikat Ukrajnába, mivel Belgiumnak már nincsenek tankjai.

A Kreml szerint Kijev hozzáállása igazolja az orosz invázió helyességét

Igazolja az Ukrajna ellen indított orosz invázió helyességét, hogy Kijev Moszkva, Szentpétervár és Jekatyerinburg elleni csapásokkal fenyegetőzött – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

Peszkov Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója azon kijelentésére reagált, miszerint Kijev Moszkva, Szentpétervár és Jekatyerinburg elleni csapások végrehajtását mérlegeli. Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség  szóvivője a CNN-nek nyilatkozva oroszországi katonai raktárak elleni támadásokat helyezett kilátásba.

„Nyilvánvaló, hogy a kijevi rezsim semmitől sem riad vissza, ez ismét megerősíti a választott út, és a szándékaink helyességét – a szándékunkat, hogy megvédjük magunkat az ilyen veszélytől” – hangoztatta a Kreml szóvivője.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Szputnyik rádiónak nyilatkozva reagált Podoljak egy másik, azt elismerő nyilatkozatára, hogy Denisz Kirejev ukrán üzletemberrel, az Oroszországgal tárgyaló első ukrán delegáció tagjával az ukrán biztonsági szolgálat végzett tavaly márciusban a konfliktus elején kialakult zűrzavar következtében. A The Wall Street Journal amerikai lap tényfeltárása nyomán vált ismertté, hogy Kirejev nem dolgozott az oroszoknak, ahogy azt az ukrán hatóságok állították. Zaharova szerint a gyilkosság annak bizonyítéka, hogy jogállamiság és a rend már régóta nem létezik Ukrajnában. Rámutatott, hogy az ügyben nem folytattak le hivatalos vizsgálatot. Az ukrán kormányzatban végrehajtott személyi változások okát a moszkvai külügyi szóvivő abban látja, hogy a Kijevben kormányzó „banda” folytathassa a külső utasítások végrehajtását. Megítélése szerint az ukrán rendszer bűnözői jellegeezzel nem változott meg, és a korrupció ellen fellépni (ez volt a személycserék indoka) a törvénytelenség körülményei között kilátástalan.

Ukrajna elismerte Szoledar elvesztését

Az ukrán erők kivonultak a kelet-ukrajnai Szoledarból – jelentette be szerdán Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője az ukrán rádió szerint.

Erőink teljesítették legfőbb feladatukat: nem engedték meg az ellenségnek, hogy áttörjön a frontvonalon

– idézte a rádió a szóvivő szavait. Ez volt az első hivatalos ukrán elismerése annak, hogy az orosz erők elfoglalták várost. Oroszország már több mint egy hete közölte, hogy ellenőrzése alá vonta a települést. (MTI)

Scholz megérti, hogy nem mindenki örül Németországban a harckocsikról szóló döntésnek

A német szövetségi kormány hangolja össze az ukrán hadsereg megerősítését két harckocsi zászlóaljjal, amelyek német Leopard 2 harckocsikból állnak majd – jelentette be Olaf Scholz kancellár szerdán a szövetségi parlamentben.

Az MTI közlése szerint a kancellár elmondta, hogy szerdán telefonon tárgyalt Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezt követően született meg a döntés, hogy Németország nem csupán egy századnyi (14 darab) Leopard 2 A6 típusú harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. A csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik.

A kancellár kiemelte, tudja, hogy sok németet aggodalommal tölt el a német harckocsikról szóló döntés, de ők is bízhatnak a kormányban, amely továbbra is csak a partnereivel együttműködve támogatja Ukrajnát, és gondoskodik arról, hogy a NATO ne kerüljön háborúba Oroszországgal.

Elég sokára érnek még a német tankok Ukrajnába

A német védelmi miniszter közlése szerint körülbelül három hónap múlva kerülhetnek a Leopard 2-es tankok Ukrajnába. Boris Pistorius elmondta, a harckocsik elindulását kiképzés előzi majd meg. A miniszter beszélt arról, is, hogy habár a tankok küldése történelmi jelentőségű, nem akarnak a háború részévé válni. (CNN)

Korrupt toborzók buktak le

Kenőpénzért adták a hamis igazolásokat, tíz év börtönt kaphatnak.

A Kárpáti Igaz Szó szerint a belbiztonsági szolgálat korrupcióval gyanúsítja egy Lemberg megyei toborzóiroda vezetőjét, illetve a katonaorvosi bizottság  megbízott vezetőjét. A portál azt írta, a gyanúsítottak valódi bűnszövetkezetet építettek ki. Kenőpénzt követeltek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságot igazoló okmányok kiállításáért. Egy hadköteles állampolgártól 3000 dollárt kértek az Ukrajna elhagyására feljogosító okmány elkészítéséért. Bevonták a bűncsekményekbe a vezető hivatali sofőrjét, akit közvetítőként használtak. Egyelőre csak a két hivatalnok ellen emeltek vádat, de az ügyben tovább nyomoznak. Az érintettek akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak. Ukrajnában az esetleges korrupció felszámolása érdekében folyamatosan ellenőrzik a katonai toborzóirodák működését.

Újabb magas rangú tisztségviselőnek kellett távoznia Ukrajnában

Az ukrán védelmi minisztérium újabb magas rangú tisztségviselőjének kellett távoznia a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban kitört botrány miatt, írja az MTI.

Anasztaszija Radina, az ukrán parlament korrupcióellenes bizottságának vezetője szerda este a Facebookon jelentette be, hogy a korrupciós botrány miatt elbocsátották a védelmi minisztérium beszerzési osztályának igazgatóját, Bohdan Hmelnickijt.

Korábban Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes már lemondott az ügy miatt. A botrány hétvégén pattant ki, mikor a médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a védelmi minisztérium a kiskereskedelmi áraknál akár háromszor magasabb áron vásárolt ellátmányt a katonái számára.

Radina szerint Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, aki hétfőn még cáfolta a médiajelentéseket, a parlamentben nem indítványozott jogi lépéseket a korrupciógyanú hírét közlő lapok ellen, viszont elismerte, hogy néhány szerződés hibás volt, és közölte, hogy ezeket felülvizsgálják és kijavítják.

A szerződésekben szereplő beszerzési árak eltértek a piaci áraktól

– mondta Radina. De a szerződések még nem léptek hatályba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videobeszédében jelezte, hogy a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain korrupciós vádak miatt.

Kedden több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette távozását tisztségéből. Közöttük volt Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes, aki a fegyveres erők logisztikai támogatásáért felelt, valamint Kirilo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője és Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes is.

Közben szerdán Andrij Kosztyin ukrán főállamügyész „saját kérésükre” felmentette hivatalukból Kirovohrad, Zaporizzsja, Poltava, Szumi és Csernyihiv megyék főügyészeit, írja az MTI.

Lengyelország is örül a német döntésnek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitteren fejezte ki örömét Németország döntése miatt. Morawiecki a posztban azt írta: a döntés, hogy Leopard 2-es harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy lépés Oroszország megállítása felé. Mint fogalmazott:

Együtt erősebbek vagyunk.

Németország 14 Leopard 2-es tankot küld Ukrajnának

A német kormányszóvivő szerdán bejelentette, hogy Németország Leopard 2-es tankokat küld Ukrajnának, írja a Guardian. Steffen Hebestreit közlése szerint a cél az, hogy létrehozzanak egy Leopard 2-es tankokból álló zászlóaljat Ukrajna számára.

Németország első lépésként összesen 14 Leopard 2-es harckocsit küld Ukrajnának, hamarosan meg is kezdik a csapatok kiképzését. Az ország ezen felül lőszert is biztosít majd Ukrajnának.

Kreml: égni fognak az amerikai tankok

Az amerikai tankok is égni fognak, mint ahogyan az összes többi is – így reagált a Kreml arra, hogy az Egyesült Államok is jelezte, hogy több tucat harckocsit küldene Ukrajnába. Egyúttal „drága ostobaságnak” nevezték az amerikaiak döntését. (Sky News)

NATO-főtitkár: Fegyverszállítások vezetnek el a békéhez

A védelmet szolgáló kiadásokra megjelölt cél újabb emeléséről dönthetnek a NATO-tagállamok a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint, írja az MTI.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja azt bizonyítja, hogy fontos döntés volt a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott minimális védelmi kiadási cél kijelölése a 2014-es walesi csúcson, de ez a célkitűzés csak egy évtizedre szólt, ezért frissíteni kell – mondta Jens Stoltenberg egy szerdai német lapinterjúban.

Rámutatott, hogy a 2014-es döntést sem békeidőben hozták, hiszen Oroszország Ukrajna elleni háborúja éppen 2014-ben, a Krím félsziget nemzetközi jogot sértő elcsatolásával kezdődött, és a NATO tagjai ennek hatására kötelezték el magukat a védelmi kiadások növelését jelentő 2 százalékos cél mellett.

A NATO-főtitkár arról is szólt, hogy „aki békét akar holnapra, annak ma támogatnia kell Ukrajnát.

Furcsán hangzik, de a fegyverszállítások vezetnek el a békéhez

– tette hozzá, kiemelve, hogy a NATO biztonsági érdekei túlmutatnak az Ukrajnával vállalt szolidaritáson, mert a tekintélyelvű vezetők, „az autokraták figyelik, hogy miként reagálunk az invázióra, és levonják a tanulságokat, ha (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) arat sikert”.

Arra is kitért, hogy az atomfegyverek bevetésének kockázata alacsony, és nem tapasztalnak változást az orosz nukleáris erők tevékenységében. Ugyanakkor „az orosz nukleáris retorika teljességgel felelőtlen és veszélyes”, húzta alá a NATO főtitkára.

Norvégia is harckocsikat küldene Ukrajnának

A norvég kormány is fontolgatja, hogy Leopard harckocsikat küldjön Ukrajnába, írja a Guardian norvég lapok jelentései alapján. Döntés egyelőre még nem született az ügyben. Németország egyébként kedden jelentette be, hogy hajlandó tankokat szállítani Ukrajnának.

Amerikai szenátus: Ukrajnának nehézjárművekre van szüksége

A kijevi vezetés további nemzetközi fegyveres támogatását sürgette az amerikai szövetségi törvényhozás Ukrajnában járt küldöttségét vezető Lindsey Graham republikánus szenátor keddi sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

A politikus a múlt heti látogatást összegezve úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború fordulóponthoz érkezett, amelyben a harckocsik központi kérdéssé váltak. A küldöttség meggyőződött arról, hogy az ukrán hadseregnek nehézjárművekre, német Leopard, valamint amerikai Abrams harckocsikra, van szüksége – mondta, hozzátéve: Kelet-Ukrajnában nem sikerülhet az orosz erők visszaszorítása harcjárművek nélkül.

A politikus emellett nagy hatótávolságú rakéták küldését is szorgalmazta az orosz ellentámadás megállítása érdekében, amely Bahmut közelében orosz előrehaladást hozott.

Lindsey Graham célnak nevezte az oroszok kiszorítását Ukrajnából az ukrán erőknek adott olyan fegyverzet segítségével, amellyel a hadszíntéren képesek legyőzni az orosz hadsereget. Ahogy fogalmazott,

nem cél amerikai katonákat küldeni Ukrajnába, és nem cél a harmadik világháború kirobbantása sem, hanem az a cél, hogy megállítsák a támadást, és kiszorítsák Oroszországot Ukrajnából, és felelősségre vonják a cselekedetei miatt.

Egyben felszólította az amerikai védelmi minisztériumot, hogy vizsgálja felül álláspontját az Abramsokat illetően, ugyanis ezek küldése mintaként is szolgálna Németország számára.

Lindsey Graham az ukrán kormányt érintő korrupciós botránnyal kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta: elvárják, hogy Ukrajna megtegye az ígért lépéseket a korrupció megfékezésére és megváltoztassa törvényeit. A szenátor egy hosszú út kezdetéről beszélt, amelynek során az üzleti gyakorlat megváltozik Ukrajnában. Hozzátette, hogy az Ukrajna felé irányuló fegyverszállításokért felelős amerikai katonai vezetés az átláthatóságot és elszámoltathatóságot tartja szem előtt.

A kongresszus felsőházi küldöttsége a múlt héten járt Ukrajnában, ahol mások mellett találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel is. A küldöttségben a republikánus Lindsey Graham mellett Richard Blumenthal és Sheldon Whitehouse demokrata szenátor kapott helyett.

Két brit állampolgár meghalt Kelet-Ukrajnában

Meghalt két brit állampolgár Ukrajna keleti térségében, közölték kedden az áldozatok családtagjai. A bejelentés szerint, amelyet az egyik áldozat, a 28 éves Chris Parry családjának képviseletében a londoni külügyminisztérium tett közzé, Parry és a 47 esztendős Andrew Bagshaw akkor vesztette életét, amikor a Donyeck megyei Szoledar városából próbáltak helyi lakosokat evakuálni.

A városért az elmúlt hetekben heves harcokat vívtak az ukrán és a orosz erők, és a moszkvai védelmi minisztérium nemrégiben bejelentette a hadműveleti szempontból fontos település elfoglalását.

Andrew Bagshaw családja sajtóorgánumok útján közzétett kedd esti tájékoztatásában azt közölte, hogy a két brit a szoledari lakosság humanitárius célú evakuálásában vett részt, és éppen egy idős asszonynak segítettek a város elhagyásában, amikor járművüket tüzérségi találat érte.

Chris Parry családja a londoni külügyi tárca által ismertetett közleményben beszámolt arról, hogy Parry már tavaly márciusban, az orosz invázió kezdete után Ukrajnába utazott, és négyszáznál is több ember életét mentette meg.

Parry a délnyugat-angliai Cornwall megyében, Bagshaw, brit állampolgárságának megtartásával, Új-Zélandon élt.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság keddi beszámolója szerint utoljára január 6-án látták őket, amint éppen Szoledar felé tartottak. A Wagner nevű orosz zsoldosmilícia nem sokkal később azt közölte, hogy megtalálta egyikük holttestét.

Cherilyn Mackrory, aki Chris Parry egykori cornwalli lakhelyének választókörzetét képviseli a londoni alsóházban, kedd este közölte a BBC-vel, hogy Parry halálát a brit külügyminisztérium is megerősítette, írja az MTI.

Olvasói sztorik