Nagyvilág

Cseh elnökválasztás: Orbán barátja vezetett, aztán elbukta az első fordulót

Martin Divisek / MTI / EPA
Martin Divisek / MTI / EPA

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött kétnapos első fordulójában. A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a nyolc jelölt közül senkinek sem sikerült – írta az MTI. A két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Andrej Babis volt kormányfő és Petr Pavel nyugalmazott tábornok kerül.

Eleinte Orbán Viktor magyar kormányfővel jó viszonyt ápoló Babis vezetett, az MTI cikke alapján azt írtuk először, hogy Babis az addig a leadott szavazatok 37 százalékával nyert, Pavel pedig 34 százalékkal második lett. A végén azonban Pavel fordított és 21 ezer szavazattal megnyerte az első fordulót az idnes.cz tudósítása szerint:

Pavel 35,39 százalékot, Babis 35,00 százalékot kapott.A harmadik helyezett Danuse Nerudovára a választók 13, 92 százaléka szavazott.

A választási részvétel 67,6 százalékos volt, míg öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

Kapcsolódó
Orbánnak sem mindegy, hogy a barátja vagy az ellenfele lesz-e a cseh elnök
Petr Pavel tábornok nyugatos álláspontot képvisel, Andrej Babis volt kormányfő viszont a magyar miniszterelnökéhez hasonló nézeteket hangoztat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik