Nagyvilág

Bevezethetik az iskolai egyenruhát Franciaországban

Getty Images
Getty Images

Brigitte Macron francia first lady támogatja azt a törvényjavaslatot, mely kötelezővé tenné az iskolákban az egyenruha viselését a diákoknak, írja a BBC.

A korábban tanárként dolgozó Brigitte Macron arról beszélt, az egyenruhával csökkenteni lehetne a társadalmi egyenlőtlenséget, de pénzt és időt is megspórolhatnának az intézkedéssel a családok.

A francia nemzetgyűlésben ezekben a napokban vitáznak a javaslatról, amit Roger Chudeau, a jobboldali Nemzeti Tömörülés képviselője nyújtott be. Elképzelése szerint minden iskolának a saját színei alapján lehetne egyenruhája.

Chudeau a Twitteren köszönte meg a first lady támogató szavait, hozzátéve, reméli, hogy a képviselők többsége is úgy gondolkodik majd a kérdésről, mint a lakosság kétharmada. Egyes közvélemény-kutatások szerint ugyanis nagyságrendileg ennyien állnak ki az egyenruha bevezetése mellett.

Pap Ndiaye oktatási miniszter már korábban jelezte, ő nem fogja támogatni a javaslatot. Ő azon az állásponton van, hogy az iskolák szabadon dönthessenek az egyenruha kötelezővé tételéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik