Nagyvilág

Trump 2017-ben állítólag felvetette, hogy mérjenek atomcsapást Észak-Koreára, aztán kenjék rá egy másik országra

Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Donald Trump volt amerikai elnök 2017-ben egy zárt ajtók mögött zajló egyeztetésen felvetette, hogy nukleáris csapást kellene mérni Észak-Koreára, aztán rákenni a támadást egy másik országra, derül ki a New York Times újságírójának új könyvéből.

Michael Schmidt felvezetésében emlékeztetett, akkoriban nagyon komoly volt a feszültség Washington és Phenjan között, ezért állt elő az ötlettel az akkori elnök, írja az ABC News.

Ezt a Fehér Ház kabinetfőnöke, John Kelly aggodalommal fogadta. Ugyan Trump 2017 szeptemberében a nyilvánosság előtt is figyelmeztette Észak-Koreát, ha Kim Dzsongun folytatja a fenyegetést, elpusztítja az országát. Kellyt az jobban zavarta, hogy Trump erről komolyan beszél a négy fal között is.

Schmidt a könyvében úgy fogalmaz, Trump úgy beszélt a meetingeken, mintha tényleg háborúba akarna lépni.

Felvetette, hogy atomfegyvert kellene bevetni Észak-Korea ellen, de a kormány a felelősséget átháríthatná egy másik országra

– fogalmazott.

Kelly próbálta neki ezen a ponton elmagyarázni, hogy ez miért nem fog sikerülni. Az elnöknek azt mondta: „Nehéz lenne elképzelni, hogy nem ránk mutogatnának.”

A Fehér Ház kabinetfőnöke ezt követően állítólag berendelte a hadsereg felső vezetését, hogy leírják Trumpnak, milyen következményei lehetnének egy esetleges háborúnak a két ország között. Trumpra viszont nem volt különösebb hatással az sem, amikor azt ecsetelték, mennyien halhatnának meg egy ilyen konfliktusban.

Vázolták neki a lehetséges negatív gazdasági következményeket, de nem kötötte le az elnök figyelmét az előadás. Ő inkább felkérte Kellyt, mérje fel egy megelőző katonai csapás lehetőségét Észak-Koreával szemben.

Kelly figyelmeztette Trumpot, hogy ez viszont csak kongresszusi jóváhagyással lenne lehetséges, ami felbosszantotta az elnököt, és az ötletből nem lett végül semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik