Élő Nagyvilág

Zelenszkij: Nem lesz harmadik világháború

Zelenszkij cáfolta, hogy az oroszok már Szoledarban lennének

Erről az államfő az esti videoüzenetében beszélt. Szavai szerint a terrorista állam, Oroszország és propagandistái azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha Szoledar egy része már az ellenőrzésük alatt állna. Ezt szerinte Moszkva azért teszi, hogy Oroszország lakosai támogassák a mozgósítást és reményt adjon azoknak, akik az agresszió mellett állnak. Leszögezte, hogy a harcok folytatódnak, az ukrán erők tartják magukat Donyeck irányában.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió csak akkor apad le, ha az orosz ambícióknak nem lesz más alternatívája, mint a veszteség.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy Szoledart légideszant alakulatok vették blokád alá északról és délről, a légierő a városban lévő ukrán erődítményeket bombázza, a központban pedig rohamosztagok harcolnak.

Új főparancsnokot kaptak az Ukrajnában háborúzó orosz csapatok

Szergej Sojgu védelmi miniszter Valerij Geraszimovot, az Orosz Fegyveres Erők vezérkarának főnökét nevezte ki az Ukrajnában harcoló orosz katonai erők parancsnokává.

A személycseréről a RIA orosz hírügynökség számolt be a védelmi minisztérium közleménye alapján. A RIA azt írta, hogy Geraszimov helyettese a háborús hadműveleteket eddig irányító Szergej Szurovikin lesz.

A honvédelmi minisztérium szerint a „különleges hadművelet vezetési szintjének emelése” a megoldandó feladatok körének bővülése, a különböző ágak és csapattípusok közötti szorosabb interakció megszervezésének, valamint a fejlesztések szükségességének köszönhető, és a célja javítani az orosz csoport ukrajnai menedzsmentjének minőségét.

Szergej Szurovikin tábornokot októberben bízták meg az invázió irányításával. Ő lett az első személy ebben a pozícióban, akit az orosz védelmi minisztérium nyilvánosan bejelentett. Szurovikin irányítása alatt az orosz hadsereg visszavonult Herszonból. A tábornok „nehéznek” nevezte ezt a döntést, de azt mondta, hogy megmenti az orosz katonák életét.

Andrzej Duda: Lengyelország Leopard harckocsikat ad át Ukrajnának

Lengyelország úgy döntött, hogy nemzetközi koalíció keretében Leopard harckocsikat ad át Ukrajnának – jelentette be szerdán a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) megtartott lengyel-litván-ukrán államfői csúcstalálkozón Andrzej Duda lengyel elnök.

A lengyel államfői hivatal honlapján közvetített, Volodimir Zelenszkij ukrán és Gitanas Nauseda litván elnökkel közös sajtóértekezleten Duda egy zászlóaljnyi Leopard harckocsit említett. A lengyel hadsereg esetében egy harckocsi-zászlóalj 14 darab harci járművel van felszerelve.

A lengyel elnök közölte: Lengyelország egy nemzetközi koalíció keretében akarja átadni a hadi felszerelést. Ezen koalíció keretében Lengyelország döntést hozott az első harckocsi-csoport szállításáról, amely felszerelés “remélhetőleg a más  államok által felajánlott Leopard- és egyéb harckocsi-zászlóaljakkal együtt hamarosan megerősíti Ukrajna védelmét” – jelentette ki Duda.

Swietoszow, 2015. november 24.
A lengyel hadsereg egyik Leopard 2A4 típusú harckocsija a lengyel-amerikai páncélos egységek közös NATO-hadgyakorlatán a nyugat-lengyelországi Swietoszow melletti katonai kiképzõközpontban 2015. november 24-én. (MTI/EPA/Maciej Kulczynski)

Annyira rossz állapotban lehet az egyetlen orosz anyahajó, hogy javítani sem tudják

Hamarosan elindulhat Oroszország egyetlen repülőgép-hordozójának, az Admiral Kuznyecovnak a javítása a murmanszki 35-ös számú hajójavító üzemben, jelentette be tavaly tavasszal az orosz Aerotech portál hozzátéve, hogy a hajó helyreállítási munkálataira 1,5 milliárd dollárnyi rubelt irányozta elő.

Mostanra azonban kiderült, hogy az anyahajó siralmas, sőt veszélyes állapotban van.

Legalábbis ezt állítja a Yahoo News ukrán forrásokra hivatkozva.

A portál szerint a Murmanszkban állomásozó hajót a javítások megkezdéséhez mozgatni kellett a kikötőben, ám az saját meghajtással erre nem volt képes, és amikor vontatók segítségével próbálták meg áthelyezni, a hajótest kritikus állapota miatt teljesen meghiúsult a manőver.

A hajójavítók figyelmeztették a flotta vezetését, hogy Kuznyecov állapota nem tesz lehetővé semmilyen bevetést, mert nagy a kockázata annak, hogy elsüllyed vagy felborul.

A vizsgálat során kiderült, hogy a fedélzet alatti fémszerkezetek erősen korrodálódtak. A rakterek pedig sáros vízzel vannak feltöltve, ami lehetetlenné teszi még az alaposabb állapotfelmérést is.

A lap szerint hajógyár tisztviselői és a flottaparancsnokság most megpróbálják egymásra hárítani a felelősséget. A katonák 1,5 milliárd rubel, nagyjából 2,1 millió dollár büntetést szabtak ki az üzem vezetőségére a javítási határidők be nem tartása és a szerződésszegés miatt. A hajógyár vezetése viszont úgy véli, hogy nem az üzem a felelős a történtekért.

Norvégia, 2017. január 6.
2017. január 6-án a Norvég Légierõ 333-as repülõszázada által közreadott légi felvétel az Admiral Kuznyecov repülõgép-hordozó cirkálóról Norvégia északi partjainál 2016. október 17-én. Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erõk vezérkari fõnöke 2017. január 6-án úgy nyilatkozott, hogy elnöki utasításra az orosz védelmi minisztérium megkezdte a szíriai orosz katonai kontingens csökkentését. A konfliktusövezetet elsõként az Admiral Kuznyecov vezette, a Földközi-tengeren a szíriai partok közelében tartózkodó hajókötelék hagyja el. (MTI/EPA/Norvég Légierõ 333-as repülõszázada)

Karácsony Kijevben: A magyar kormány nem azonos Magyarországgal

Megérkezett Kijevbe Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A a Kijev, Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szolidaritását fejezte az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával. Karácsony Gergely beszédében hangsúlyozta: „Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok millió, köztük sok budapesti fejezi sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal. Miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősíthettem ukrán tárgyalópartnereimnek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét.”

Karácsony Gergely Kijevbe utazott

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel a kijevi főpolgármester, Vitalij Klicsko meghívására érkezett hivatalos látogatásra a háború sújtotta Ukrajnába, közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

Mint írták: a tervezett program szerint a V4-csoport főpolgármesterei Kijev főpolgármesterén kívül magasrangú ukrán tisztviselőkkel, Bucsa város polgármesterével, és vezető uniós diplomatákkal is találkoznak. A kijevi látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának és az ukrán főváros polgárainak, írták. A delegáció hamarosan nemzetközi sajtótájékoztatót tart Kijevben.

Zelenszkij: Nem lesz harmadik világháború

A 80. Golden Globe-gála résztvevőinek is üzent Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök videóüzenetében többek közt azt mondta, hogy habár a háború Ukrajnában még nem ért véget, szerinte világos, ki fog győzni. „Nem lesz harmadik világháború”, szögezte le.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1613126818823012352

Az ukránok szerint Szoledar jelenleg is ukrán ellenőrzés alatt áll

Az ukrán hadsereg szerdai közlése szerint a donyecki régióban található Szoledar város jelenleg is ukrán ellenőrzés alatt áll, és ez a jövőben is így fog maradni. Nem sokkal korábban, szerdára virradóra a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője azt jelentette be, hogy csapatai Szoledar egész területe felett átvették az ellenőrzést. Az ukrán hadsereg ezzel szemben a Telegramon azt közölte: nem igaz, hogy Jevgenyij Prigozsin, a csoport alapítója járhatott a stratégiai fontosságú Bahmuttól mintegy 15 kilométerre fekvő város sóbányáiban. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség korábban olyan fényképet is közölt, amelyen Prigozsin látható egy szoledari sóbányában.

Egy másik szerdai ukrán katonai jelentés arról adott hírt, hogy az ukrán hadsereg 13 különböző helyen vert vissza orosz támadásokat, itt azonban Szoledar városról nem ejtenek szót. Szoledar és Bahmut térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, de ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők.

(MTI)

Zelenszkij oroszbarát ukrán politikusokat fosztott meg állampolgárságuktól

Volodimir Zelenszkij kedden négy oroszbarát ukrán politikust fosztott meg állampolgárságától – írja a Reuters.

Négy személy állampolgárságának megszüntetése mellett döntöttem: Andrij Leonidovics Derkacs, Tarasz Romanovics Kozák, Renat Ravelijovics Kuzmin és Viktor Volodimirovics Medvedcsuk

– mondta Zelenszkij éjszakai videóbeszédében. Hozzátette: ha a képviselők úgy döntenek, hogy nem Ukrajna népét szolgálják, hanem az Ukrajnába érkezett gyilkosokat, akkor cselekedetük helyénvaló lesz. A fenti névsorban a legismertebb Medvedcsuk, aki az Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű oroszbarát párt volt vezetője, és akit 2021-ben tartóztattak le Ukrajnában, miután hazaárulással és terrorizmus támogatásával vádolták meg. Medvedcsuk közel egy évet töltött házi őrizetben, mielőtt 2022 szeptemberében Moszkvába szállították egy fogolycsere során.

(via The Guardian, Telex)

Orosz légicsapások értek Harkovot a német külügyminiszter látogatása után

Orosz légicsapások értek Harkovot néhány órával a német külügyminiszter meglepetésszerű látogatása után – írja az AFP. Annalena Baerbock további német támogatást ígért Kijevnek előre be nem jelentett útján.

Ukrajna minden részén, Harkovtól Hersonon át Kijevig az embereknek tudniuk kell, hogy számíthatnak szolidaritásunkra és támogatásunkra

– mondta.

Ukrán külügyminisztérium / ANADOLU AGENCY / AFP Dmitro Kuleba ukrán és Annalena Baerbock német külügyminiszter Harkivban 2023. január 10-én.

Az orosz harcosok egynegyede a Wagner-csoport tagja lehet

Nyugati hírszerzők szerint a Wagner-csoport egyre jelentősebb szerepet játszik az orosz hadjáratban, és egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő szerint reális esély van arra, hogy a Wagner-csoport zsoldosai az orosz harcosok egynegyedét alkotják. Katonai hatékonyságuk viszont továbbra is korlátozottnak tekinthető, a hírszerzés szerint „néha két hétbe telik egyetlen ház elfoglalása”. A Wagner-csoport vezetője mindenesetre nemrég azt állította, hogy csapatai befejezték az ukrán Szoledar város átvételét.

A zsoldoshadsereg létszámnövekedése brit tisztviselők szerint jelezheti, hogy Vlagyimir Putyin egyre nehezebben talál katonákat a háborújába, valószínűleg ezért is kellett megnövelni a zsoldosok létszámát.

(via The Guardian)

Olvasói sztorik